Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Niko nije čitao prijedloge izmjena Izbornog zakona, a svi komentarišu

BiH

dragan covic (1)

Komentirajući prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar, a koje je nedavno iznio, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović kazao je danas novinarima da “nažalost nije dobio nijedan komentar u smislu neprihvatljivosti bilo kojeg udruženja HDZ-a ili hrvatskog naroda u Mostaru”.

– Imam osjećaj da niko nije pročitao prijedloge koje smo mi nudili, ali svako bi ih rado komentirao – rekao je Čović.

Pozvao je sve da pročitaju te prijedloge, jer, kako je rekao, radi se isključivo o Izbornom zakonu, odnosno izmjenama koje bi trebali učiniti u Izbornom zakonu “da bi Grad Mostar mogao organizirati izbore u oktobru zajedno s drugim gradovima” te da ovaj grad počne normalno funkcionirati.

– Iscrpili smo mogućnosti, jer je vrijeme isteklo za još neke druge dogovore. Ono što smo željeli kombinirati na lokalnoj razini SDA i HDZ-a – to evidentno nije išlo, i zato smo izašli s ovakvim stavom. Imamo prijedlog izmjena Izbornog zakona za Grad Mostar i volio bih čuti šta je problem u tim prijedlozima i šta odudara od standarda koje bar predstavljam javnosti posljednjih nekoliko godina o Gradu Mostaru – kazao je Čović.

Napomenuo je da su osigurali apsolutnu zastupljenost predstavnika konstitutivnih naroda definirajući minimalne kvote te istakao da niko nema većinu – tako da se niko ne može žaliti na bilo koji oblik majorizacije.

– Volio bih da po tom konceptu, kako smo mi predvidjeli izmjene Izbornog zakona, bude organiziran svaki drugi grad u BiH. Vjerujem da bi nam onda svima bilo puno bolje – rekao je, dodajući da ovim izmjenama nisu ulazili u strukturu organiziranja Grada Mostara te da to, po njegovom mišljenju, nekima smeta.

Međutim, ističe, ovaj put to nisu predlagali, jer, kako je zaključio, to nije stvar izbornog zakonodavstva.