Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Nema pomaka u dogovorima oko Mostara

BiH

bakir izetbegovic 1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas kako nema pomaka u dogovorima oko Grada Mostara pred nastupajuće lokalne izbore u oktobru ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nažalost, nema pomaka. Danas će biti sastanak bošnjačkih udruženja u Mostaru. To je organizovala Stranka demokratske akcije (SDA). Tako da ćemo provjeriti stav Bošnjaka, šta oni konkretno hoće, a šta neće u Mostaru. SDA Mostar će pratiti taj stav, a centrala u Sarajevu će pratiti njihovu stvar. Mislim da ne bi trebalo biti problem, ako Sarajevo kao grad ima četiri općine sa punim ovlastima, općinskom strukturom, da u Mostaru ostanu izvjesni relikti, recimo četiri ili šest općina, da bi se Mostar jednako razvijao. U ovome času, u ovom dijelu gdje žive Bošnjaci, ne razvija se onako kakva je to stvar sa dijelom Mostara gdje žive Hrvati”, rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o trenutnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH, Izetbegović je rekao kako je uvjeren da će koalicija Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH), opstati, “jer nema alternative”.

“Činit ćemo sve da opstane i uvjeren sam da hoće. Ne vidim alternative, sve ostalo je puno lošija stvar, za građane, pa i političare. Imali smo kontakte s predstavnicima SBB-a, to je bilo, da tako kažem, jednokratno, da se skrene pažnja na poziciju u kojoj se našao Radončić (Fahrudin Radončić, predsjednik SBB), da se ne zaboravi, i oni će da nastave. Barem je takav stav u ovome častu SBB-a, oni će nastaviti učestvovati u diskusijama. Kada sam pomenuo Radončića, mislim da je ovo prilika da ga pozdravim, da pozdravim koalicionog partnera i da mu poželim svako dobro”, rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na prvostepenu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida, zločina i protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, ističući kako se detaljnijim iščitavanjem presude iz nje trebaju izvući dobrobiti.

“Nismo još pročitali integralni tekst presude, svako treba tu presudu pročitati i pokušati izvući dobrobiti iz nje. Kroz nju, sprski narod ima priliku otarasiti se kolektivne krivice, bez obzira koliko je bilo individualnih krivaca. Treba to skinuti sebi sa vrata i krenuti jednim drugim putem, boljim putem”, poručio je Izetbegović.