BiH

sastanak s Varhelyijem

Čović: Nužno dovršiti promjene Izbornog zakona do kraja 2021. godine

25/11/2021

Istaknuo je važnim ozbiljno i održivo napredovanje na putu prema kandidatskom statusu i članstvu u Evropskoj uniji te posebno naglasio važnost hitne stabilizacije političkog dijaloga

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u četvrtak je na radnom sastanku održanom u Mostaru ugostio evropskog povjerenika za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija s kojim je, među ostalim, razgovarao o evropskom putu BiH i ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, saopštili su iz HDZ-a.

Čović je povjerenika upoznao s trenutnom političkom situacijom, posebno naglašavajući izmjene Izbornog zakona BiH kao visoki prioritet. Kazao je kako je nužno dovršiti proces do kraja neizborne 2021. godine, unutar kojeg je potrebno osigurati potpunu jednakost konstitutivnih naroda u pravima i političkom predstavljanju, kao i implementirati načela jednakosti i nediskriminacije.

Iznova je kazao kako rješenja koja su ponudili hrvatski predstavnici implementiraju i presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Istaknuo je važnim ozbiljno i održivo napredovanje na putu prema kandidatskom statusu i članstvu u Evropskoj uniji te posebno naglasio važnost hitne stabilizacije političkog dijaloga.

“Evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu. U potpunosti smo predani ostvarenju tog cilja”, istaknuo je Čović prilikom razgovora, naglašavajući kako su daljnji iskoraci na tom putu prijeko važni i potrebni, stoji u saopćenju njegove stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.