Globus

zagreb

Macron u Zagrebu: Podržavamo ulazak Hrvatske u Schengen

25/11/2021

Konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je podržao hrvatski ulazak u šengenski prostor i rekao da je Hrvatska provela potrebne reforme za ulazak u eurozonu, što su dva strateška cilja službenog Zagreba u dvije iduće godine.

“Francuska podržava ulazak Hrvatske u Schengen”, rekao je Macron.

“Kao prvo, Hrvatska je spremna, to je pokazala, ispoštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, vanjskih granica Unije, u odnosu na borbu protiv krijumčarenja”, rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Naglasio je da će ulaskom Hrvatske šengenski prostor biti učinkovitiji.

Hrvatski premijer Plenković rekao je da je Hrvatskoj “bitna potpora Francuske na putu u Schengen i eurozonu”.

Konačna odluka polovinom 2022?

Kazao je i da je Hrvatska suglasna da se Schengen treba reformirati i tome će “kao buduća članica dati svoj doprinos”.

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u decembru ove godine tokom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine. To će značiti i da će bh. državljani ubuće pasoše morati pokazivati samo prilikom ulaska u Hrvatsku, a ne kao do sada i prilikom ulaska u Sloveniju ako putuju u neku od zemalja članica EU.

“Znam da želite pristupiti eurozoni, da ste proveli potrebne reforme u vezi s tim”, dodao je Macron.

Posjeta francuskog predsjednika Hrvatskoj predstavlja početak nove faze odnosa između Pariza i Zagreba, rekao je Plenković nazivajući Macrona “prijateljem” čemu je francuski predsjednik uzvratio rekavši da je hrvatski premijer “pravi, lucidni partner”.

Plenković i Macron potpisali su nakon razgovora u Banskim dvorima Sporazum o strateškom partnerstvu koji je sveobuhvatan okvir za jačanje odnosa Hrvatske i Francuske.

Poseban element današnjeg posjeta i nove faze odnosa današnje je potpisivanje kupoprodajnog ugovora o kupovini francuskih Rafalea, rekao je Plenković, nakon što je sporazum potpisali ministri obrane dviju zemalja, Mario Banožić i Florence Parly, prenosi Hina.

Nakon potpisanog ugovora o kupnji 12 francuskih borebenih aviona , dva aviona Rafale nadletjela su centar Zagreba. Predsjednik Macron prvi je francuski predsjednik koji dolazi u sluzbeni posjet Hrvatskoj Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema izvještajima hrvatskih medija, prema ugovoru potpisanom danas Francuska je Hrvatskoj za milijardu i 100 miliona eura prodala 12 polovnih višenamjenskih borbenih aviona Dassault Rafale, francuske proizvodnje.

Šta je Schengen

Schengensko područje označava zonu u kojoj je 26 evropskih zemalja ukinulo svoje unutarnje granice, za slobodno i neograničeno kretanje ljudi, u skladu sa zajedničkim pravilima za kontrolu vanjskih granica i borbu protiv kriminala jačanjem zajedničkog pravosudnog sistema i policijske saradnje.

Schengensko područje pokriva većinu zemalja EU, osim Irske i zemalja koje će uskoro biti dio Rumunije, Bugarske, Hrvatske i Cipra. Iako nisu članice EU, zemlje poput Norveške, Islanda, Švicarske i Lihtenštajna također su dio Schengenske zone.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.