Čović: Odluka o objavljivanju rezultata popisa je test partnerstva SDA i SDS-a

BiH

covic

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da će odluka o objavljivanju rezultata popisa u BiH biti test partnerstva SDS-a i SDA na nivou BiH, te da je Vijeće ministara BiH u mogućnosti da stavi van snage odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića.

Čović očekuje da će ovo pitanje biti razmatrano na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, a ako se stvarno ne žele objaviti podaci, onda je Vijeće ministara pravo mjesto za takve stvari.

“Očekujem da se time testira partnerstvo SDS-a i SDA na državnom nivou, a ministri iz HDZ-a će pratiti sve što oni usaglase. Moja je procjena da će srpska i bošnjačka strana tobože nastaviti da se svađaju da se ništa ne bi uradilo”, rekao je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Prema njegovim riječima, ako se SDS i SDA usaglase, HDZ će apsolutno dati podršku tome.

“Problem je što se nastoji sada da se Hrvati izvuku `na površinu` jer su navodno nešto nekorektno uradili, a, u stvari, riječ je o podvali”, navodi on.

Čović kaže i da je odluka o objavljivanju rezultata popisa došla u veoma nezgodno vrijeme i smatra da je riječ o pritisku koji Jukić nije izdržao.

“Prije svega taj pritisak su stvarali pojedinci koji su isključivu krivicu svaljivali na njega. Kada je riječ o objavljivanju rezultata, treba reći da smo imali uvid u rezultate popisa, a što se nije nikako moglo bez svojevrsnog kriminala”, naveo je Čović i dodao da se postavlja pitanje kako se moglo imati uvid u dokument koji je potpuno zaštićen i do kojega se nije moglo doći bez zajedničkog ključa.

Čović je uvjeren da će BiH, uz malo političke volje, od Slovačke koja od 1. jula predsjedava EU, dobiti pozitivan odgovor na zahtjev za članstvo u EU.

On je naglasio da je za BiH važan i NATO, ali je najvažnije postići dogovor i Briselu poslati jasnu poruku kako se radi i kako se želi napredak.

Prema njegovim riječima, ove sedmice trebalo bi da bude održan zajednički sastanak predstavnika Savjeta ministara BiH i Republike Srpske o mehanizmu koordinacije na kojem očekuje dogovor.

Govoreći o izborima u Mostaru, Čović naglašava da ima šanse da oni budu održani 2. oktobra, a odgovor će se znati već sutra kada je predviđen sastanak SDA, SBB-a i HDZ-a, a eventualno ostaje četvrtak za dogovor.

Odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva donio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku, i na osnovu te odluke 196.000 spornih popisnica biće tretirane kao rezidentni stanovnici.