Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Odluke Ustavnog suda BiH se moraju poštovati

dragan covic (3)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je nakon današnje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kako ne bi bilo dobro stvarati političke tenzije oko nečega što ne zaslužuje bilo kakvu političku tenziju.

Ustavni sud BiH odbio je zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. januar smatra neustavnim. Također, Ustavni sud je donio odluku o privremenom suspendiranju referenduma u RS.

Čović smatra da se svaka odluka ove institucije mora poštivati, te je ponovio poziv da se spuste tenzije.

Salkić: Provest će referendum, nemaju kud

“Da li će dan neke općine, sredine ili entiteta biti ovaj ili onaj, bez ulaska uopće u sadržaj. Ja mislim da to nije razlog za bilo kakve tenzije koje graniče čak sa nekim sigurnosnim odnosima, ugrožavaju odnos između dva naroda. Mislim da se te tenzije, ako su stavljene u funkciju ovih izbora, i čitava ova aktivnost zadnjih 4,5 mjeseci , a izbori su za 15-ak dana, te se nadam da ćemo nakon toga tu stranicu zatvoriti i da se više tim stvarima nećemo baviti“, rekao je Čović za TV1.

On kaže da se Odluke Ustavnog suda moraju poštivati, šta god ko mislio o njima.

“Ko smo mi ili ko sam ja da komentiramo odluku institucije? Ako bi se to počelo raditi na takav način mi ćemo dobiti anarhiju, a nama anarhija ne treba“, rekao je Čović.