Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon odluke Ustavnog suda BiH oglasio se Milorad Dodik

milorad dodik intervju (13)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u izjavi za Alternativnu televiziju rekao je da RS ne odustaje od odluke oko aktivnosti za referendum i da će on biti održan.

“Ustavni sud već dugo djeluje kao politički organ i u ovom slučaju je tako i postupio. Nemoguće je naći osnove za pravnu osnovu za donošenje ovakve odluke. Što se tiče nas, ne odustajemo od naše odluke oko aktivnosti za referendum i on će biti održan”, istakao je predsjednik Republike Srpske.

“Nisam očekivao drugačije ponašanje političkog tijela koja sebe naziva Ustavni sud. U kontinuitet politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda, ništa nije iznenađujuće”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Ustavni sud ne može poništiti odluku Narodne skupštine Republike Srpske.

“Ne mogu da suspenduju našu odluku. Našu odluku može samo da obustavi Narodna skupština RS, a Narodne skupštine neće zasjedati po ovom pitanju, a mi ćemo održati referendum – rekao je predsjednik RS. Predsjednik Republike Srpske još jednom je pozvao građane da 25. septembra izađu na referendum.

Salkić: Provest će referendum, nemaju kud

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić, izjavio je da Republika Srpska neće odustati od najavljenog referenduma bez obzira na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da se privremeno zabrani održavanje referenduma.

“Republika Srpska ni od čega ne odustaje. Jedino da ne budemo živi, da se svi iselimo iz BiH da bi neko bio sretan. Da podilazimo neprimjerenoj mržnji, dezavuisanju osnovnih ljudskih prava, ukidanju naše mogućnosti da se osjećamo kao narod? To ne dolazi u obzir”, rekao je Stevandić u izjavi za televiziju “N1”.

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke Ognjen Tadić najavio je “ogroman otpor građana Republike Srpske” prema ovoj odluci.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine ostao je doslijedan svojoj nedoslijednosti kada je u pitanju zaštita ustavnosti Bosne i Hercegovine i ponovo je zloubotrijebio pravila da donese još jednu političku odluku”, kazao je Tadić.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na danas održanoj 99. plenarnoj sjednici odbio zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske da promjeni svoju odluku, čime je potvrđeno da se 9. januar kao Dan Republike smatra neustavnim, te je usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju referenduma u RS.