Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podjela fotelja

Čović odobrio: Evo ko bi trebao biti novi predsjednik FBiH

dragan covic

Kao i do sada HDZ BiH će dobiti jednu od čelnih pozicija u Predsjedništvu Federacije, ovisno o dogovoru s partnerima oko preraspodjele fotelja u budućoj federalnoj Vladi

Centralna izborna komisija BiH je službeno ovjerila izbor 55 od ukupno 58 izaslanika u federalni Dom naroda.

Isto državno tijelo, koje brine o provedbi izbornih rezultata, će posebnim aktom popuniti i preostale tri srpske izaslaničke pozicije u tom Domu. Na taj način je pročišćeno ‘usko grlo’ i praktično otvoren ‘lov’ na atraktivne pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, u većem entitetu, piše Dnevni list.

Kao i do sada HDZ BiH će dobiti jednu od čelnih pozicija u Predsjedništvu Federacije, ovisno o dogovoru s partnerima oko preraspodjele fotelja u budućoj federalnoj Vladi.

Da tu neće biti posebnih turbulencija i iznenađenja svjedoči i tvrdnja izvora Dnevnog lista iz samog vrha HDZ-a, kako je lider Dragan Čović već odobrio ustoličenje Lidije Bradara za novu predsjednicu FBiH na mandat od četiri godine.

Gostujući prije nekoliko dana na jednoj regionalnoj televiziji Bradara je potvrdila da neće više biti predsjedateljica Dom naroda, jer nije izabrana u kantonalonu skupštinu, međutim s vidnim razvučenim osmijehom je izbjegla odgovoriti na koju će to novu funkciju biti imenovana.

U njen sadašnji ured u Domu naroda trebao bi, kako otkriva izvor Dnevnog lista, useliti dugogodišnji izaslanik iz Žepča Ivo Iva Tadić.

Predsjednik FBiH na izlaznim vratima, Marinko Čavara će, po tvrdnjama sagovornika, političku karijeru nastaviti u državnom Domu naroda. U državni Dom naroda će, navodno i sadašnja federalna ministrica financija Jelka Miličević.

U državnom Domu naroda su slobodne još dvije fotelje. Naravno, jedna je rezervirana za Dragana Čovića dok će u drugu, kako oktriva isti izvor, zasjesti Ilija Cvitanović šef HDZ-a 1990.