Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čelnik hdz-a

Čović optužuje i SNSD za rušenje države, kaže da se ne boji sankcija

Sajam gospodarstva u Mostaru: Plenković, Brnabić i Čović u zajedničkom društvu
05.04.2022. Mostar -Nakon dvogodisnje pauze zbog pandemije koronavirusa, u Mostaru je otvoren 24. Medjunarodni sajam gospodarstva. Mostarski sajam traje od 5. do 9. travnja a predstavit ce se izlagaci iz cijelog svijeta od kojih su tradicionalno najuzastupljeniji oni iz Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije, Kine, Madjarske, Slovacke i Turske. Dragan Covic, Andrej Plenkovic i Milorad Dodik Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Optužio je vodeće bošnjačke stranke, ali i srpski SNSD, čiji su ministri dio Vijeća ministara BiH da su se “ujedinili u rušenju države”

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović optužio je danas vodeće bošnjačke i srpske stranke da su se ujedinile oko nezakonitog prijedloga čije su usvajanje spriječili njegovi ministri na sjednici Vijeća ministara.

HDZ BiH našao se pod snažnim kritikama bošnjačkih stranaka te zapadnih ambasada zbog blokiranja i opstrukcije održavanje izbora nakon što je jučer odbio raspravljati da se posebnom odlukom na sjednici Vijeća ministara izdvoji novac za finansiranje izbora.

Čović je u izjavi za medije u Tuzli ustvrdio kako “državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda već sedam mjeseci pokušava budžet BiH, u kojemu bi bila stavka o izborima, staviti na dnevni red institucija BiH”.

“Rješenje je odmah raspraviti i usvojiti budžet, onda ovo (finansiranje izbora) uopće više nije tema. Neko želi svjesno stvoriti krizu u BiH da nemamo budžeta. To žele oni koji su jučer glasali da se donese odluka o nečemu za što ne postoji nikakva zakonska osnova”, rekao je Čović.

Centralna izborna komisija BiH raspisala je opće izbore u BiH za oktobar ove godine, a zadnji rok da se osigura novac za tu namjenu ističe sutra.

Čović tvrdi da se ne boji eventualnih sankcija koje bi protiv njega mogle donijeti zapadne administracije. Ustvrdio je da on i njegovi zvaničnici rade isključivo po zakonu i Ustavu zemlje.

“Da se ja bojim bilo kakvih sankcija je ne bih stao ispred vas ovdje. To je davno prošlo vrijeme što se mene tiče”, dodao je.

Pozvao je međunarodne zvaničnike angažirane u BiH da prestanu podržavati prijedloge koji “nisu sukladni Ustavu i zakonima BiH”.

Optužio je vodeće bošnjačke stranke, ali i srpski SNSD, čiji su ministri dio Vijeća ministara BiH da su se “ujedinili u rušenju države.”

“Konačno ste jučer dobili jedan odgovor da oni koji rade na separatizmu i unitarizmu rade zajedno – ruše Bosnu i Hercegovinu. To je najbolji put za rušenje BiH. Svjesno se stvara ozračje kako neko nešto blokira i opstruira”, kazaoje čelnik HDZ-a BiH.

Za ministra finansija i riznice BiH Vjekoslava Bevandu rekao je da je “najveći profesionalac u BiH” i odbacio prigovore da blokira donošenje odluka.