Globus

Ursula von der Leyen

EU će osigurati 300 milijardi eura za prekid energetske zavisnosti od Rusije

18/05/2022
Foto: AA

Ulaganja će uključivati 10 milijardi eura za plinsku infrastrukturu, 2 milijarde eura za naftu, a ostatak za čistu energiju

EU može zamijeniti ruska fosilna goriva zalihama iz drugih zemalja, čistim izvorima energije i uštedom energije, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

– EU će osigurati gotovo 300 milijardi eura kako bi pomogla Evropi da prekine energetsku zavisnost od Rusije, od toga oko 72 milijarde eura bespovratnih sredstava i 225 milijardi eura zajmova – rekla je ona, prenosi BBC.

Ulaganja će uključivati 10 milijardi eura za plinsku infrastrukturu, 2 milijarde eura za naftu, a ostatak za čistu energiju.

– Komisija predlaže povećanje svog cilja za energiju iz obnovljivih izvora do 2030. godine sa 40 na 45 posto – dodaje von der Leyen.

Ona također predlaže pružanje do devet milijardi eura dodatne pomoći Ukrajini ove godine.

Von der Leyen je također rekla da je vrijeme da se razmisli o obnovi Ukrajine kad se rat završi, dodajući da EU ima “strateški interes u vođenju ovih napora za obnovu”, ali da ne bi trebala biti jedina strana koja daje doprinos.

– Zato predlažemo platformu za rekonstrukciju kao dio ovog plana koji zajedno vode Ukrajina i Komisija i koji okuplja zemlje članice EU, druge bilateralne ili međunarodne donatore, međunarodne finansijske institucije i druge koji žele pomoći – kaže ona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.