Globus

financial times

Turska blokirala pristupne pregovore za ulazak Finske i Švedske u NATO

18/05/2022
Foto: AA

Turski zvaničnik potvrdio je da je Ankara zakočila proces, ali je insistirao da Turska ne isključuje mogućnost pridruživanja Švedske i Finske

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan blokirao je pregovore o pristupanju Finske i Švedske NATO-u. Naime, Turska je blokirala početno procesuiranje zahtjeva Finske i Švedske za pridruživanje vojnom savezu, što je potaklo sumnje da će ove dvije zemlje po brzom postupku pristupiti NATO-u.

Zvaničnici NATO-a sastali su se danas, istog dana kada su Finska i Švedska podnijele svoje zahtjeve, s ciljem otvaranja pristupnih pregovora, ali je Turska prigovorima zaustavila mogućnost glasanja.

Zbog ove odgode pojavila se sumnja da će NATO moći odobriti prvu fazu zahtjeva Finske i Švedske u roku od jedne ili dvije sedmice, kao što je najavio glavni sekretar Jens Stoltenberg.

Turski zvaničnik potvrdio je da je Ankara zakočila proces, ali je insistirao da Turska ne isključuje mogućnost pridruživanja Švedske i Finske, samo da “moraju pritom biti na istoj valnoj dužini, na istoj stranici, što se tiče prijetnji s kojima se suočavamo”, piše Financial Times.

“Želimo postići dogovor. Što prije postignemo dogovor, prije mogu započeti pregovori o članstvu”, dodao je.

Da bi Finska i Švedska ušle u NATO, njihov zahtjev mora ratificirati svih 30 članica NATO-a, ali taj proces počinje tek kada odbrambeni savez izda pristupni protokol i službeno pozove dvije zemlje u savez.

Erdogan je danas u parlamentu napao zapadne saveznike jer ne poštuju ranjivost Turske što se tiče terorizma i optužio najnovije kandidate, odnosno Finsku i Švedsku, da su odbile izručiti 30 osoba optuženih za terorističke radnje u Turskoj.

“Tražili smo 30 terorista. Rekli su: ‘Ne može.’ Nećete predati teroriste, ali želite u NATO. Ne možemo podržati sigurnosnu organizaciju u kojoj nema sigurnosti”, kazao je turski predsjednik u parlamentu.

Turska, članica NATO-a od 1952. godine, zamjera Švedskoj što se nije na pravilan način postavila prema kurdskim militantima koji su 1980-ih vodili oružanu borbu protiv turske države. Također je optužio Stockholm za davanje utočišta prognanim članovima Gulenovog pokreta, islamske sekte koju Ankara okrivljuje za nasilni pokušaj državnog udara koji je potresao Tursku 2016.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.