Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kamp Butmir

Centar za obuku za operacije podrške miru dobio NATO akreditaciju

nato akreditacija fena (1)

Značaj ovog čina za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH), ali i za državu Bosnu i Hercegovinu, istaknuo je ministar odbrane BiH Sifet Podžić, izražavajući očekivanje da će ovo i slična postignuća biti poticaj i za ostvarivanje pozitivnih pomaka u drugim oblastima

Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) danas je na ceremoniji uprličenoj u kampu “Butmir” dobio NATO akreditaciju koju NATO Saveznička komanda za transformaciju, nakon evaluacije, dodjeljuje za dostignuti nivo upravljanja i osiguranje kvaliteta u procesu edukacije i obuke za mirovne misije.

Primopredajom certifikata – Memoranduma o NATO akreditaciji, PSOTC je, zapravo, institucionalno reakreditiran, budući da je od maja 2016. u posjedu akreditacije, kojom se potvrđuje osposobljenost ovog centra u skladu s najvišim NATO-standardima.

Značaj ovog čina za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH), ali i za državu Bosnu i Hercegovinu, istaknuo je ministar odbrane BiH Sifet Podžić, izražavajući očekivanje da će ovo i slična postignuća biti poticaj i za ostvarivanje pozitivnih pomaka u drugim oblastima.

Podsjetio je kako PSOTC uživa zasluženu reputaciju te da je dosada u okviru ovog centra educirano oko 4.000 stranih studenata, što “predstavlja vrijednost, koja se u bh. okvirima, nažalost, ne cijeni u obimu u kojem bi to trebalo”.

Ocijenio je kako PSOTC svojim postojanjem i misijom svjedoči o približavanju Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u NATO-savezu.

Odgovarajući na novinarke upite u vezi sa neusvajanjem državnog budžeta i problemima koji iz toga proistječu, Podžić je kazao kako se država i njene institucije već treću godinu suočavaju s neusvajanjem budžeta, te da djelovanje u okolnostima privremenog finansiranja proizvodi složenu situaciju i dodatne poteškoće unutar odbrambenih struktura.

To je veoma nekorektno od onih koji odlučuju u ovoj državi, kazao je Podžić, potcrtavajući spremnost odbrambenih struktura da djeluju i u takvim uvjetima i izvršavaju prioritetne zadatke.

U prilog potonjoj ocjeni, podsjetio je kako je Program reformi za 2021. realiziran u obimu od preko 70 posto, bez obzira na nedostatan budžet te da se finaliziraju aktivnosti na usvajanju programa reformi za tekuću godinu.

– Što se tiče MO i OSBiH, mi planske aktivnosti realizujemo, bez obzira na prisutne opstrukcije – poručio je Podžić u izjavi za medije.

U tom je kontekstu pozvao nadležne institucije u BiH da urgentno pristupe usvajanju budžeta i tako relaksiraju ukupnu situaciju.

Komandant PSOTC-a pukovnik Elvedin Omić izjavio je kako je ovaj centar kredibilna institucija s izvrsnom reputacijom na polju obuke i edukacije za operacije podrške miru.

– NATO instiucionala akreditacija potvrđuje da je kvalitet obuke koju mi ovdje izvodimo u potpunosti usklađen s NATO-standardima kvaliteta. Također, PSOTC s uspjesima kao što je ovaj doprinosi izgradnji pozitivnog imidža OSBiH i države u cjelini na domaćem i međunarodnom planu i daje doprinos ukupnim naporima države BiH u očuvanju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u svijetu – kazao je Omić.

Podsjetio je kako je BiH jedna od četiri zemlje u svijetu koje nisu članice NATO-a, a imaju centar za obuku sa spomenutom vrstom NATO akreditacije.

Brigadni general Pamela McGaha, komandantica NATO snaga u BiH, kazala je da je današnje priznanje PSOTC-u pokazatelj da je ovaj centar uspio da dostigne standarde podučavanja svjetske klase i da ih održi više od decenije.

McGaha je dodala da se raduje što je u prilici da vidi kako PSOTC nastavlja ovu tradiciju i u vremenu koje je pred nama.

Ceremonija primopredaje Memoranduma o NATO akreditaciji PSOTC-u realizirana je u organizaciji Ministarstva odbrane BiH i u saradnji s NATO Štabom u Sarajevu.