BiH

Održan sastanak

Podrška Evropske komisije za izgradnju zajedničkog graničnog prijelaza BiH i Hrvatske

18/05/2022

Izgradnja ovog zajedničkog graničnog prijelaza uveliko će olakšati i ubrzati prijelaz granice

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je danas u Prištini na sastanku sa zamjenikom voditelja Odjela za međunarodne poslove DG MOVE-a Stefanom Pacijem i direktorom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matejom Zakonjšekom razgovarao o izgradnji integriranog graničnog prijelaza kod Gradiške.

Kako je istakao ministar Mitrović, za implementaciju inicijative za izgradnju integriranog graničnog prijelaza koja je pokrenuta još u julu prošle godine na ministarskom sastanku Prometne zajednice u Ljubljani ključna je uloga Evropske komisije.

– Osim što će još bolje spojiti Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, izgradnja ovog zajedničkog graničnog prijelaza uveliko će olakšati i ubrzati prijelaz granice. S obzirom na podršku koju imamo od Evropske komisije, organizirat ćemo što je prije moguće sastanak sa resornim ministrom Republike Hrvatske Olegom Butkovićem kako bismo predstavnicima obiju zemalja dali jasna zaduženja i što prije završili ovaj posao – rekao je Mitrović.

Zamjenik Paci dao je punu podršku Evropske komisije inicijativi za ovaj projekat jer je prekogranična saradnja vrlo bitna za dobre odnose u regionu, s čim se složio i direktor Zakonjšek te naglasio da je ovo najbolji način da integrirani prijelazi postanu svakodnevnica, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Opća uprava za mobilnost i promet (DG MOVE) je glavna uprava Evropske komisije odgovorna za promet unutar Evropske unije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.