BiH

Zagreb

Čović ponovo kod Plenkovića: Nezadovoljan sam narušavanjem integriteta izbora

18/01/2021

Hrvatski premijer Andrej Plenković iskazao je apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u BiH

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović u ponedjeljak je u Zagrebu održao radni sastanak s predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, s kojim je, među ostalim, razgovarao o poticajima razvoju Bosne i Hercegovine, njenom europskom putu, kao i zaštiti Hrvata u BiH.

Također, Čović i Plenković razgovarali su o nedavno održanim lokalnim izborima u Mostaru i “zabrinjavajućim događajima” o kojima je Čović izvijestio evropske dužnosnike u pismu upućenom 18. januara, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

“Usprkos višestrukim pravovremenim upozorenjima, došlo je do dubokog kompromitiranja lokalnih izbora u gradu Mostaru. Iako je HDZ BiH ostvario opipljivo snažan rezultat te potvrdio snažnu podršku biračkog tijela, nezadovoljan sam narušavanjem integriteta ovih izbora”, kazao je Čović, te informirao Plenkovića o pravnim koracima i političkoj komunikaciji koji su u tom smislu poduzeti.

Predsjednik HDZ-a BiH istaknuo je zadovoljstvo dobrosusjedskim odnosima i suradnjom s dužnosnicima Republike Hrvatske, naglašavajući cijenjenje za ustrajnu pozornost unutarnjim izazovima u BiH i aktualizaciju njezinog euroatlantskog puta.

Kazao je kako svakim danom sve jača saradnja pomaže u osnaživanju europske perspektive BiH, istodobno podržavajući snažnu posvećenost HDZ-a zaštiti hrvatskoga naroda u BiH i njegovih prava.

Hrvatski premijer Andrej Plenković iskazao je apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u BiH te kazao kako će vlasti RH pod njegovim vodstvom nastaviti raditi na unapređenju saradnje s legitimnim hrvatskim dužnosnicima kako bi se dodatno ojačala europska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskoga naroda više ne bi dovodili u pitanje.

Ujedno, iskazao je i zabrinutost događajima vezanim za lokalne izbore u Mostaru, istaknuvši kako nijedan izborni proces, a posebno ne onaj na kojega se čekalo 12 godina, ne smije izgubiti svoj integritet, pozdravljajući pravno djelovanje hrvatskih dužnosnika u cilju rasvjetljavanja navedenih događaja.

Na koncu, dužnosnici su iskazali zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom te su kazali kako će se putem te saradnje u predstojećem razdoblju nastaviti raditi na unapređenju bh. društva kao savremenog europskog društva koje može odgovoriti na potrebe svojih žitelja te u kojemu će prava i jednakost konstitutivnih naroda biti apsolutno neupitni, stoji u saopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.