Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

grude

Čović: Pozitivni procesi u Bosni i Hercegovini neće biti zaustavljeni

covic grude
FOTO: Fena

S obzirom na to sa su evropski izbori u junu, Čović smatra kako je važno iskoristiti idućih nekoliko mjeseci kako bi se s dužnosnicima s kojima su otvoreni procesi, napravili jasni planovi za ovu i sljedeću godinu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je političke partnere iz Banjaluke i Sarajeva na zajedničko rješavanje problema i „amortiziranje“ unutarnje situacije na način koji će biti prihvatljiv za sve strane.

Čović je u Grudama, gdje je učestvovao na sastanku Koordinacije načelnik/gradonačelnika i predsjednika kantonalnih vlada, poručio kako oni koji pokušavaju zaustaviti pozitivne procese u Bosni i Hercegovini neće u tome uspjeti.

– Siguran sam da imamo dovoljno unutarnje odgovornosti da pratimo te procese na najprimjereniji način. Svi koji se trude da uzburkaju političku scenu u BiH ne treba im previše napora, nije to teško uzburkati. Meni je važno da naše šire okruženje ne baci nikakav sigurnosni, ili bilo kakav negativni utjecaj na ovaj prostor i uvjeren sam da se to neće desiti, ali onda je odgovornost na svima nama – poručio je.

Prvi čovjek HDZ-a BiH kazao je kako treba iskoristiti idućih sedam dana da se događaje, koji su često izvor političke krize, kao što je bilo nametanje Izbornog zakona, i sada previranja oko rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim narodima, „amortizira na politički način koji će biti prihvatljiv za sve“.

Čović je dodao kako se svi problemi moraju rješavati mirnim putem, a sve s ciljem nastavka pregovaračkog procesa s Evropskom unijom.

Za iduću sedmicu, na marginama Međunarodnog Sajma gospodarstva u Mostaru, Čović je najavio veliki broj sastanaka s predsjednicima država i vlada iz okruženja.

– Siguran sam da ćemo na marginama Sajma otvoriti neke pregovaračke procese o samoj BiH, kako bi već na prvim sjednicama Vijeća ministara možda ponovno na dnevni red došla zakonska rješenja koja nismo završili, prijedlog izmjena Izbornog zakona, Prijedlog zakona o sudu i druga pitanja, a kako bi opet poslali poruku prijateljima iz Bruxellesa da se ovaj proces ne smije zaustaviti – kazao je.

S obzirom na to sa su evropski izbori u junu, Čović smatra kako je važno iskoristiti idućih nekoliko mjeseci kako bi se s dužnosnicima s kojima su otvoreni procesi, napravili jasni planovi za ovu i sljedeću godinu.