Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik hdz-a

Čović prijeti putem HRT-a: Ako Schmidt ne nametne Izborni zakon, kriza u BiH će eskalirati

Dragan Čović dao je izjavu za medije nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
27.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Izjava Dragana Covica nakon hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U smislu davanja Bosni i Hercegovini kandidatskog statusa u EU, predsjednik HDZ-a rekao je da postoje dva problema

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tokom gostovanja na HRT-u kazao je da se trenutno angažovao kod američke i evropske administracije da izvrši pritisak na Christijana Schmidta da izmijeni Izborni zakon BiH, u suprotnom očekuje eskalaciju političke krize.

“Moj i naš zadatak danas je da u ime hrvatskog naroda, ja lično u ime HDZ-a, uvjerljivo dobijemo ove izbore, u šta ne sumnjam. Sada se primarno organizujemo oko toga i nastojimo da još neko od američke ili evropske administracije pomogne da djelovanje onih koji imaju autoritet pa mogu mijenjati zakone i u ovom vremenu koje je ispred nas, što su nedavno praktikovali oko finansiranja izbora, otklone ove dileme provedbe odluke Ustavnog suda BiH oko legitimnog predstavljanja u Domu naroda”, rekao je Čović.

Istakao je da, ako se to ne dogodi, u strahu je da će nakon izbora teško biti implementirani izbori.

“Politička kriza koju danas imamo, ja mislim da bi trebala eskalirati, trebaće nam veliki napori da se to ne dogodi”, rekao je Čović.

U smislu davanja Bosni i Hercegovini kandidatskog statusa u EU, predsjednik HDZ-a rekao je da postoje dva problema.

“Jedan je taj izraženi unitarizam koji često graniči s neracionalnošću šovinizma, čak bih rekao izraženog ultranacionalizma Bošnjaka, s druge strane separatizam i ovo što mi nastojimo uraditi, koji je napravio apsolutnu podjelu, odnosno potpuno nefunkcionisanje, neučinkovitost Predsjedništva BiH, bilo koji član Predsjedništva ide bez bilo kakvog dogovora oko spoljne politike, zastupa svoj interes, interes svog naroda eventualno političke stranke”, rekao je Čović.

Dodao je da je sličan odnos u Vijeću ministara, Domu naroda PS BiH i Predstavničkom domu PS BiH, što predstavlja bezbroj problema u funkcionisanju države da bi napravili tako veliki iskorak.

“S druge strane, nemojmo podcijeniti ulogu međunarodnih institucija, Savjet za implementaciju mira, OHR. Kako možete ići prema EU, a imati protektorat koji može donositi zakone, mijenjati ustave, smjenjivati ljude itd? Puno je toga što treba pomiriti. Ja sam uz sve to zagovornik, ako ispunimo ove osnovne uslove oko izmjena Izbornog zakona i još par kriterija koji stoje ispred nas, da napravimo iskorak i da imamo kandidatski status, a da se onda bavimo životnim pitanjima”, zaključio je Čović.