BiH

Zvanični podaci iz Parlamenta

Čović, Radmanović, Izetbegović, Zvizdić, Nikšić: Ko je i koliko trošio na ugostiteljske usluge

15/09/2021

U udarnoj pandemijskoj godini kad se uglavnom radilo po online sistemu na hranu i piće u zgradi Parlamenta potrošeno 70.371 KM

Prema zvaničnim podacima Zajedničke službe Parlamenta BiH u prošloj godini je tokom pandemije u Državnom parlamentu potrošeno ukupno 70.371 KM na troškove reprezentacije odnosno na ugostiteljske usluge.

Piše: A. DUČIĆ

Uzme li se u obzir da je protekla godina bila udarna kada je riječ o pandemiji koronavirusa te da su veći dio godine institucije radile po online sistemu, onda se postavlja i pitanje opravdanosti ovog iznosa.

U odgovoru sa tabelom koji je na zastupničko pitanje dobila zastupnica Mirjana Marinković-Lepić stoji da je najveći iznos interne reprezentacije pojedinačno koristio aktuelni zamjenik Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD) i to ukupno 4.500 KM.

Na drugom mjestu je trenutni prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović (HDZ BiH) i to 3.971 KM. Odmah iza njega je po potrošenom iznosu njegova stranačka kolegica Borjana Krišto, inače zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma, koja je potrošila 3.953 KM.

Iznos od 3.779 KM potrošio je aktuelni predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović, dok je trenutni predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić potrošio 3.546 KM. Član kolegija Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) potrošio je 3.355 KM.

Nenad Nešić (DNS) potrošio je 1.095 KM, Dušanka Majkić (SNSD) 1.241 KM, a Obren Petrović 1.044 KM.

Fokus.ba objavljuje kompletan spisak o trošenju budžetskog novca po osnovu reprezentacija na kojem se nalaze i drugi bh. parlamentarci poput Nermina Nikšića, Halida Genjca, Bariše Čolaka, Asima Sarajlića i drugih.

Dodatno za redovne aktivnosti Parlamentarne skupštine BiH na reprezentaciju potrošeno je 11.221 KM. Određene iznose su potrošili i klubovi stranaka pa je tako naprimjer Klub SDP-a potrošio 2.694 KM, Klub SDS 1.441 KM, Klub HDZ-a 2.457 KM, Klub SBB 439 KM, Klub DF-a 906 KM, Klub SNSD-a 2.549 KM, a Klub SDA 4.633 KM.

Prema Pravilniku o reprezentaciji u Parlamentarnoj skupštini BiH koji reguliše pravo na korištenje sredstava za ugostiteljske usluge zaposlenih interna reprezentacija podrazumijeva korištenje ugostiteljskih usluga prilikom obavljanja redovnih poslova za korisnika reprezentacije iz člana 6. ovog pravilnika, u službenim prostorijama ili ugostiteljskim jedinicama koje se nalaze u zgradi Parlamentarne skupštine interna reprezentacija podrazumijeva korištenje ugostiteljskih usluga prilikom obavljanja redovnih poslova u zgradi Parlamentarne skupštine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.