Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović razgovarao sa Kurzom: Austrija podržava evropski put BiH

BiH

covic s kurcom

Austrija će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na euroatlanskom putu ali očekuje usvajanje reformske agende u toj zemlji, poručio je šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz tokom svoje posjete Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović primio je danas u Sarajevu saveznog ministra za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastiana Kurza.

Tokom sastanka u Predsjedništvu BiH razgovarano je o bilateralnoj saradnji BiH i Austrije i političkim odnosima, koji su veoma dobri i bez otvorenih pitanja. Istaknuto je da ima prostora za unapređenje saradnje u polju ekonomije i u oblasti trgovinske saradnje. Rečeno je da bi trebalo intenzivirati i raditi na poboljšanju investicijske klime u BiH, jer je Austrija jedan od vodećih partnera u oblasti investiranja u BiH, navedeno je u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o aktuelnoj unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH i trenutnim aktivnostima na evroatlanskom putu BiH.

Čović je informisao austrijskog ministra o daljem toku usvajanja programa ekonomsko-socijalnih reformi i agendama koje bi u narednom periodu trebale biti usvojene na svim nivoima vlasti. U kontekstu razgovora o evroatlantskom putu BiH, izraženo je očekivanje da će Austrija nastaviti podržavati BiH na tom putu.

Ministar Kurz kazao je da se veza između BiH i Austrije zasniva na dobrim međuljudskim odnosima, ali i na dobroj ekonomskoj saradnji. Istakao je da su očekivanja od EU da se u BiH ostvari napredak u oblasti jačanja države i vladavine prava, kao i u oblasti uprave. Čestitao je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, te kazao da Austrija podržava evropski put BiH i očekuje usvajanje reformske agende.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovao savjetnik Branko Nešković, a u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, savjetnik Elvir Čamdžić.