Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak Čovića i Plenkovića: Hrvatska će uhapšenoj desetorici pružiti svaku pomoć

BiH

plenkovic-covic

Nakon cjelodnevne posjete i sastanka s najvišim hrvatskim dužnosnicima, počevši od predsjednice Republike, član Predsjedništva BiH Dragan Čović izvijestio je Nacionalno vijeće i Predsjedništvo HDZ-a Hrvatske o trenutnom stanju u BiH, posebno o pritvaranju i zadržavanju 10-orice članova Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju.

Hrvatski predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković izjavio je nakon sastanka kako su danas razmotrene sigurnosne, pravne i političke posljedice hapšenja koja su uslijedila nedugo nakon njegove posjete BiH koju je pak ocijenio kvalitetnom i sadržajnom, prijateljskom i konstruktivnom.

Plenković je još jednom istaknuo kako je njegova posjeta imala za cilj podržati evropski put BiH te podržati ravnopravan položaj Hrvata u toj zemlji.

“Mi smo odlučni dati punu pravnu, konzularnu i financijsku, ako treba, pomoć desetorici ljudi koji su trenutno u pritvoru”, rekao je Plenković te istaknuo želju za osnaživanjem pravnog okvira saradnje Hrvatske i BiH kako bi se ovakve situacije, prevenirale, rekao je.

Plenković je istaknuo kako HDZ i Vlada stoje na stajalištu da svaki zločin treba rasvijetliti te poduzeti sukladne poteze pravne države.

“Isto tako, vodimo računa o tome da trenutak, eventualno orkestriranje ili pak selektivan pristup onima koji su optuženi i osumnjičeni za kaznena djela nama nije prihvatljiv”, kazao je Plenković.

Plenković se referirao na sporazum potpisan između Tuđmana i Izetbegovića, istaknuvši kako je odbrana Hrvatske na teritoriju BiH imala i pravni okvir. Kazao je kako očekuje da će to djelovati umirujuće na članove HVO-a i Hrvatske vojske koji su u to vrijeme bili aktivni u obrani.

Premijer Plenković je izjavio kako je na sjednici Vlade naložio da se istraži postoje li optužnice protiv još nekih hrvatskih državljana u BiH te nije konkretno spomenuo slučaj ministra obrane Damira Krstičevića.

Nakon sjednice, Dragan Čović je istaknuo kako su ovakva hapšenja tek nakon 10-ak godina dobila ovakva “svjetla javnosti”, što je ocijenio teško ostvarivim u BiH.

“Ja sam siguran da će upravo ovakav pristup ovom problemu eliminirati mogućnost selektivnosti, neprincipijelnosti, politikantskog privođenja”, kazao je Čović.

“Sama činjenica da je ovih 10 časnih ljudi, ja ću to vrlo jasno reći, privedeno na dan Svih svetih na način na koji su privedeni, po modelu i izabranom tajmingu trebalo je poslati vrlo jasnu poruku i gospodinu Plenkoviću”, kazao je Čović te ponovio kako je premijerova posjeta BiH bila izuzetno konstruktivna.

Čović je poručio “onima koji su selektivno pristupili događajima iz rata, Domovinskog rata, da ovako neće uspjeti”.

“Naš europski put niko ne može zaustaviti, predvodnici takvog puta su upravo Hrvati u BiH”, kazao je Čović.

Čović je poručio kako je ovaj čin uperen protiv mira među Hrvatima u BiH te protiv napredovanja BiH na europskom putu.

“Tamo gdje nije bilo HVO-a danas ne žive Hrvati”, istaknuo je Čović.

Čović je istaknuo kako je cilj sačuvati dignitet Domovinskog rata, ali i procesuirati zločine, ukoliko su počinjeni.

Čović je na kraju izrazio nadu kako će se uhapšena desetorica uskoro braniti sa slobode, iz okrilja svojih porodica.

Susret u Zagrebu: Grabar-Kitarović i Čović razgovarali o hapšenjima u Orašju