Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Srbiji održana vojna vežba “Slavensko bratstvo”

Održana vojna vežba „Slovensko bratstvo“

Vojnici iz Srbije, Rusije i Bjelorusije izveli su danas pokazni desant na aerodromu Kovin u blizini Beograda u okviru zajedničke vojne vježbe “Slavensko bratstvo”, javlja Anadoly Agency.

Na vježbi je demonstriran desant oklopnog transportera BMD-2 iz aviona IL-76, padobranski skokovi oružanih snaga Rusije i Bjelorusije, kao i 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade iz helikoptera M 8 i M17, ali i helikopterski desant pripadnika oružanih snaga Bjelorusije i bataljona za protivteroristička dejstva Specijalne brigade Vojske Srbije.

Pored toga biće, između ostalog, prikazano i izvršenje napada na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letjelica, artiljerijska priprema napada, vazduhoplovna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivnih naprava.

Kako je ranije navelo Ministarstvo odbrane Srbije, cilj vježbe je produbljivanje saradnje tri vojske, ali i unapređivanje operativnih sposobnosti za rješavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističkih akcija u multinacionalnom okruženju.

U vježbi učestvuje 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Rusije, 56 pripadnika oružanih snaga Bjelorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije, najvećim dijelom iz Specijalne brigade Kopnene vojske.

Na vježbi se koriste avion “iljušin IL-76”, helikopteri M-8 i M-17, „gazela“ i „gama“, borbena vozila pešadije, oklopni izviđački automobili, oklopni transporteri, policijska borbena vozila, samohodne haubice i terenska vozila.

Vojna vježba “Slavensko bratstvo” održava se od 3. do 9. novembra na više lokacija u Srbiji. Prošle godine zajednička vježba tri vojske održana u Rusiji, dok su 2014. godine vojske Srbije i Rusije izvele vježbu „Srem“ na poligonu „Nikinci“ u Srbiji.