Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović sa Wigemarkom o napretku BiH na evropskom putu

covic i wigemark333

Napredak Bosne i Hercegovine na evroatlantskom putu i izmjenama Izbornog zakona BiH bile su teme razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović informisao je Wigemarka o tome da su svi odgovori na Upitnik Evropske komisije završeni, te da će ih predati zvaničnicima Evropske unije 28. februara ove godine.

Istakao je također, kako je za BiH izuzetno važno da što prije dobije kandidacioni status, te da će se sve uraditi da se to i ostvari.

Zajedno su prokomentarisali i Strategiju Evropske unije o proširenju, te istakli kako ona daje dodatni podsticaj BiH na evropskom putu.

Razgovaralo se i o izmjenama Izbornog zakona BiH, te je Čović istakao kako izmjene Izbornog zakona BiH moraju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, što se jasno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Bez ovih rješenja neće se moći organizovati legalni i legitimni izbori u oktobru 2018., te sprovesti izborni rezultati.