Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Čović se oglasio nakon što je bio protiv usklađivanja stavova BiH i EU o ruskoj agresiji na Ukrajini

Sarajevo: Dragan Čović sastao se s ruskim ministrom Lavrovom
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Dodao je kako mora iskazati svoje razočaranje što se na žrtvi Ukrajine nastoje zarađivati jeftini politički bodovi te se nastavlja sa “sramnom propagandom čiji je cilj pokušati dikreditirati Hrvate i hrvatsku politiku”

Lider HDZ-a Dragan Čović i zastupnica te stranke Marina Pendeš na sjednici državnog Doma naroda održanoj u četvrtak, glasali su protiv prijedloga za dopunu dnevnog reda s tačkom “Usvajanje zaključaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kojim se od Vijeća ministara BiH traži potpuno usklađivanje politika, mjera i stavova sa zvaničnim stavovima Evropske unije o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu”. Preostala dva zastupnika HDZ-a BiH Bariša Čolak i Lidija Bradara bili su suzdržani.

Nakon što je obznanjeno da delegati HDZ-a na čelu s Čovićem nisu glasali za usklađivanje stavova BiH sa stavovima EU kada je brutalna ruska agresija na Ukrajinu u pitanju, oglasio se lider HDZ-a.

“HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor BiH jasno i nedvosmisleno su osudili agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu slijedeći sva stajališta Evropske unije uključujući i sankcije. Zbog toga, s gnušanjem odbacujemo pokušaje dijela bošnjačkih medija da nas se predstavi u drukčijem svjetlu nakon neprihvaćanja današnje politikanske i posve besmislene inicijative izaslanika u Domu naroda Denisa Bećirevića”, izjavio je predsjedavajući Doma naroda PSBiH i predsjednik HDZ-a.

VEZANI TEKST Čović ipak nije podržao stav Evropske unije

Dodao je kako mora iskazati svoje razočaranje što se na žrtvi Ukrajine nastoje zarađivati jeftini politički bodovi te se nastavlja sa “sramnom propagandom čiji je cilj pokušati dikreditirati Hrvate i hrvatsku politiku”.

“Najbolji odgovor na to predstavljaju potezi odgovornih i humanih ljudi koji su udomili izbjeglice iz Ukrajine, uključujući u Mostaru i Međugorju, te se o njima sedmicama brinu”, tvrdi Čović.

Po svemu sudeći Čović smatra da je dovoljno da se ukrajinska agresija osudi tamo gdje to nemam nikakvog pravnog ni obavezujućeg djelovanja, u okviru jedne političke stranke i udruženja građana koje ta stranka kontroliše, a ne u zvaničnim institucijama Bosne i Hercegovine. Treba istaći da uz Čovića i ostale delegate HDZ-a za usklađivanje stavova BiH i EU po pitanju ruske agresije na Ukrajinu nisu bili ni delegati iz srpskog naroda Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Mladen Bosić.