Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Destruktivne snage

Čović se opet svrstao na stranu Dodika, kontra SAD-a, EU, Velike Britanije…

Dragan Čović dao je izjavu za medije nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
27.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Izjava Dragana Covica nakon hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

HNS se danas obrušio na izvještaj visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti, suprotno podršci koju Schmidt ima od SAD-a, EU i Velike Britanije

Po ko zna koji put u posljednje vrijeme lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je na čelu i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), ne samo u političkom već i u strateškom smislu kada je riječ o Bosni i Hercegovini, svrstao se na stranu destruktivnog Milorada Dodika i njegovog SNSD-a.

Piše: A. DUČIĆ

HNS-a se danas oglasio saopćenjem u kojem izvještaj Ureda visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta cijene izmanipuliranim i diskutabilnim.

– Apsolutno aboliranje bošnjačkih stranaka u spomenutom izvještaju vezano za najdublju političku krizu nakon Daytona, koje svojim radikalnim unitarizmom nedvojbeno razaraju multinacionalni karakter BiH, nije smjelo biti izostavljeno. Institucija OHR-a treba biti dio rješenja u BiH u prijelaznom procesu transformacije i stjecanja potpune suverenosti. Obraćanje Šefika Džaferovića, sekundarno legitimnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, je primjer radikalnog unitarističkog narativa koji obmanama i političkim floskulama produbljuje međunacionalne podjele i izaziva nestabilnost – komentar je Čovićevog HNS-a koji čak u odnosnu na Dodika idu u korak dalje u kritici jučerašnjeg događaja kojeg su pozdravile brojne svjetske sile. A među njima su bili SAD, Velika Britanija, pa i sama Evropska unija.

Naime, pod predsjedavanjem SAD-a jučer je prvi put omogućeno obraćanje Schmidta koji je predstavio svoj redovni izvještaj Vijeću sigurnosti.

FOTO: UN/Screenshot

Tom prilikom Schmidt je izjavio vlasti u RS žele de facto secesiju, preuzimanjem državnih nadležnosti. Najavljeni potezi, upozorio je Schmidt, potkopavaju suverenitet BiH, dodajući da on kao visoki predstavnik, želi da očuvam suverenitet i teritorijalni integritet države.

Vijeću sigurnosti se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je naglasio da je potrebno poništiti sve zakone koji se kose sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i sve druge aktivnosti koje su u suprotnosti s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Američka ambasadorica u Vijeću sigurnosti Linda Thomas-Greenfield izjavila je da „trebamo biti zabrinuti zbog toga što Milorad Dodik i Republika Srpska blokiraju institucije, onemogućavaju provođenje volje naroda i funkcionisanje države“.

I Ambasador EU Silvio Gonzato jednako kao i ambasadorica SAD podržali su Schmidta kao i njegov izvještaj.

Na drugoj strani, propao je Dodikov pokušaj da se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija obrati Vijeću sigurnosti.

FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Dok je trajala sjednica Vijeća sigurnosti, prema izvještaju novinara Ivice Puljića, on je hodao oko hotela.