Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Čović: Sigurno će biti izbora u Mostaru; Izetbegović: Vidim da se neki ljute

covic izetbegovic332

Bakir Izetbegović je konstatovao da je današnji dan dobar za Mostar

Okončan je kratki sastanak delegacija Evropske unije, ambasadora SAD-a i Velike Britanije sa šefovima HDZ-a BiH i SDA, koji je rezultirao sporazumom o izbornom modelu za Grad Mostar, piše Anadolija.

Potpisali su ga stranački lideri Dragan Čović i Bakir Izetbegović, te predsjednici gradskih organizacija HDZ-a i SDA, Slaven Zeljko i Salem Marić.

Čović je u izjavi za medije zahvalio svim učesnicima u pregovorima, prije svega, predsjednicima gradskih organizacija HDZ-a i SDA, dodajući da je stvoren ambijent za izbor 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

“Sada je sasvim sigurno da će izbora u Mostaru biti. Očekujem da ćemo krajem godine imati pri kraju i razgovore o izmjenama Izbornog zakona za Predsjedništvo BiH i Dom naroda. To mora biti usvojeno u godini koja prethodi općim izborima“, rekao je Čović.

Bakir Izetbegović je konstatovao da je današnji dan dobar za Mostar. Govoreći o sporazumu, konstatovao je da je dogovoren balans etničkog i građanskog na čemu i počiva Dejtonski sporazum. Spriječeno je, istakao je, i svako dalje diskriminiranje bilo kojeg građanina u ovom gradu.

“Pred nama je da riješimo još neke presude koje afirmišu građanski princip. To neće biti lako, ali nije nemoguće, uz pomoć eksperata. Zadan je komotan rok od preko godinu dana. Dogovorili smo i da jačamo integritet i transparentnost izbornog procesa kroz preporuke Venecijanske komisije i OSCE-a. Bitan je i dogovor oko Statuta. Koncipiran je da se Mostarom rukovodi zajednički. To može dovesti do blokada i zaustavljanja procesa. Ne znam hoće li ova generacija političara dočekati normalniji Statut Mostara“, izjavio je lider SDA.

Na pitanje o mogućoj ocjeni ustavnosti modela, s obzirom na to da se o Statutu raspravljalo mimo Gradskog vijeća, rekao je da informacije koje su se pojavile o svemu u medijima nisu bile tačne.

“Statut je ostavljen za prvu sjednicu novog Gradskog vijeća. Rano je govoriti o sudarima Statuta sa Ustavom. Dobro je što stvari sazrijevaju. Nešto što je bilo nemoguće, danas je moguće. Dobro je što se ide prema naprijed. Ovdje ipak postoji strah od dominacije, jer je prošlost grada takva kakva jeste. Vidim da se neki ljute na HDZ i SDA, a ranije su imali priliku i sami da ovo riješe, pa nisu“, dodao je Izetbegović.

Prokomentarisao je i položaj srpskog naroda u gradu.

“Oni će imati kvalitetnu poziciju. Mislim da mogu biti jezičak na vagi. Pojačana je pozicija lokalne samouprave“, kazao je Izetbegović.

Šef misije EU-a u BiH Johan Satler ponovio je da je jedan od prioriteta EU-a u BiH bio Grad Mostar. Zahvalio je svim učesnicima, kazavši kako je posebno važno što se kompletan proces vraća u institucije BiH.

“Važno je što je omogućena provedba presuda sudova. One nisu stvar izbora, već obaveza koju treba realizirati“, rekao je.