predsjednik hdz-a

Čović: Sporazum Osmorke i HDZ-a otvara potpuno novu dimenziju odnosa u politici

221129_dragan_covic_osmorka_hdzbih_52361
Foto: Fena

Potpisani dokument se sastoji od tri dijela, a to su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija

Dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”, potpisan je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Dokument je u ime koalicije stranaka HDZ BiH potpisao lider te stranke Dragan Čović, a u ime stranaka Osmorke lider SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Potpisani dokument se sastoji od tri dijela, a to su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

Čović je nakon potpisivanja izjavio novinarima kako je danas napravljen jedan posebno bitan iskorak za sve u BiH.

– Potpisali smo sporazum o našoj suradnji za naredne četiri godine na svim razinama vlasti, uvjeren da sporazum otvara jednu potpuno novu dimenziju političkog ponašanja, odnosa u politici, političke kulture kako bi mi, prije svega, otvorili evropsku perspektivu BiH. S druge strane, stabilizirali sve tokove u BiH, osigurali pravno djelovanje svih institucija BiH – naveo je Čović.

Jednako tako, dodao je, kroz ova tri paketa pitanja koja smo danas potpisali posebno mjesto ima socijalna i ekonomska politika.

– Zahvaljujem se partnerima s kojima razgovaramo duže vrijeme, što smo uspjeli u ovih 10-15 dana, relativno kratko vrijeme za ovoliki broj stranaka i različita promišljanja u viđenjima odnosa u BiH zadnjih godina, doći vrlo brzo do teksta sporazuma koji će biti jedna izvrsna osnova za one koji budu predstavljali nositelje izvršne i zakonodavne vlasti uime ove naše zajedničke koalicije – rekao je Čović.

Istakao je da, nakon dugo vremena, potpisom ovog sporazuma može kazati da imaju koaliciju “jer zadnje četiri godine to apsolutno nismo imali”. Na onima koji su stavili svoj potpis, dodao je Čović, vrijeme je da pokažu da je ovo bio historijski trenutak.

– Probleme koje imamo trebamo sami između sebe rješavati. Tom dinamikom ćemo tačno znati šta radimo 2023. godine. Deset stranbaka iz HNS-a će učiniti sve da predano radi na sporazumu, bez bilo kakvih uvjetovanja i prologniranja. Učinit ćemo sve da nakon dvadeset godina usvojimo proračune na razini BiH i Vlade FBiH u ovoj kalendarskoj godini za narednu fiskalnu, obećao je Čović.

Potpisivanju ovog dokumenta prisustvovali su predstavnici HDZ-a BiH te stranaka Osmorke: Socijaldemokratske partije BiH, Naše stranke, Naroda i Pravde, Bosanskohercegovačke inicijative – Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokreta demokratske akcije, Stranke za BiH te Narodnog evropskog saveza.