Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik sdp-a

Nikšić najavio pregovore o formiranju Vijeća ministara i poručio: Teško će biti izbjeći SNSD

221129_hdz_stranke_osmorke_niksic_i_covic_268

Dodao je da je dokument pod nazivom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026.” usaglašen bez kontraverzi i dezinformacija, već u otvorenom razgovoru i dobroj atmosferi

Predsjednik Socijeldemokratske partije (SDP) BiH izjavio je nakon što je danas potpisan sporazum Osmorke i stranaka okupljenih oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da su čvrsto opredijeljeni da rade zajedno i pokažu da je moguće promijeniti stanje i sistem, te imati izvršnu vlast koja će raditi ono što je obećala.

Dodao je da je dokument pod nazivom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026.” usaglašen bez kontraverzi i dezinformacija, već u otvorenom razgovoru i dobroj atmosferi.

– Sada treba da oni koji će biti nosioci izvršne vlasti uime ove koalicije krenu u provođenje ovog sporazuma – rekao je Nikšić.

Nikšić je naveo kako se Osmorka proširuje iz dana u dan jer im pristupaju i druge političke partije koje “prepoznaju da se radi o novom projektu koji bi trebao biti dobar za sve građane BiH”.

– Nije bilo kontroverzi prije potpisivanja, poremećaja, curenja informacija i dezinformacija, da jedni drugima kroz medije ne poručujemo ništa, otvoreni za razgovore. Stvaramo atmosferu u kojoj svako može reći svoj stav, boriti se za svoje stavove argumentovano, ali i stvoriti nove pretpostavke na političkoj sceni u BiH. Kad se dogovorimo nakon svog dogovaranja i potpišemo, da to što je potpisano realizujemo u punom kapacitetu. Zbog toga ovaj sporazum smatram nečim novim na političkoj sceni. Izvagali smo sve i vrlo smo opredjeljeni da stanemo iza ovog sporzuma. Nosioci izvršne vlasti koji će biti u ime ove koalicije trebaju krenuti u operacionalizaciju, rekao je Nikšić.

Istakao je kako je moguće je da dođe i do različitog viđenja, ali da su “na to navikli te da su uspostavili sistem u kojem će otvoreno razgovarati o svemu te da će probleme rješavati iza zatvorenih vrata sami a ne putem medija”.

– Predstoji nam dalji rad i probati do kraja godine formirati i Vijeće ministara BiH, Vladu FBiH i kantonalne vlade tamo gdje možemo utjecati, rekao je Nikšić.

Nikšić je potcrtao da je koalicija čvrsto opredijeljena da do nove godine formiraju i Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH, kao i kantonalne vlade gdje god to bude moguće.

U odgovoru na novinarsko pitanje o koaliciji na nivou BiH, kazao je da će teško moći izbjeći Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), što je realnost koju treba priznati.