reakcije

Čović tvrdi da ne “igra za Rusiju” u trenucima dok HDZ BiH igra kontra Evrope

Dragan Čović dao je izjavu za medije nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
27.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Izjava Dragana Covica nakon hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Jasno je, kaže, kakvu politiku HDZ BiH provodi

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a komentirao je u utorak u Vitezu optužbe za prorusko i antidemokratsko djelovanje koje su se posljednjih dana ponovno pojavile u bh. medijskom prostoru.

“Kampanja je počela, sada će biti najrazličitijih dezinformacija u javnosti, iznošenja stajališta, naručenih spinovanja i plaćenih oglasa. Još uvijek neki prepoznaju neke osobe kao predvodnike neke politike. Konkretno, u ovom slučaju hrvatskog naroda. S gnušanjem odbacujem bilo kakve insinuacije koje ste mogli čuti tu i uopće oko proruske ili neke slične politike”, ustvrdio je Čović.

Jasno je, kaže, kakvu politiku HDZ BiH provodi.

“HDZ, ali i HNS u cjelini do kraja podržavaju sva stajališta Evropske unije i evropskih predstavnika. Do kraja smo usuglasili djelovanje s EU diplomatijom, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske koji predvodi taj dio, s našim predstavnicima u EU parlamentu, tako da tim špekulacijama nećemo ostaviti nikakvog prostora na bilo koji način. Mi provodimo civilizacijske vrijednosti, evropsku i zapadnjačku politiku”, podvukao je Čović.

Čović je spomenutu izjavu dao nakon što su danas HDZ-ovi ministri spriječili donošenje odluke o finansiranju predstojećih izbora, za koje iz EU i sa zapada, za razliku od “sljedbenika civilizacijske vrijednosti, evropske i zapadnjačke politike”, poručuju da se – moraju održati.