Čović: U narednih 10 dana pregovori za uspostavljanje većine u FBiH

BiH

dr._covic-cavara_resize_11021

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu, nakon susreta s predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem, da će u narednih 10 dana uslijediti pregovori s drugim zainteresiranim strankama za uspostavljanje vlasti u Federaciji BiH.

Čović je naveo da su razgovarali o uspostavi vlasti u FBiH i kantonima, zatim o njenom funkcioniranju i nefunkcioniranju, te da su dogovorili da se mora završiti priča o Mostaru i formiranju vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i to “u ovoj sedmici”.

Dodao je da je predmet razgovora s Izetbegovićem bio i dogovor s kojim će strankama razgovarati i koje bi mogle činiti dio parlamentarne većine u FBiH.

– To su za mene dvije-tri male stranke. Te stranke su već iskazale interes da budu dio parlamentarne većine u Federaciji. Među njima su Stranka za BiH – kazao je Čović.

Najavio je da će svakako razgovarati sa SBB-om jer bi ta stranka bila “najpoželjnija kao partner zbog toga što bismo onda imali čvrstu parlamentarnu većinu”.

Upitan da kaže koliko dugo će Federacija čekati na novu parlamentarnu većinu on je rekao da će to sigurno biti septembar , jer kaže “nije moguće da se prije nešto formira”.