Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: U septembru razgovori sa Nikolićem i posjeta Grabar – Kitarović

dragan-covic-pres

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Čović na današnjem druženju sa novinarima u Predsjednišvu BiH u Sarajevu najavio je ponovni dolazak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u BiH u septembru, kao i razgovore sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem u istom mjesecu.

“Vjerujem da ćemo do 10. 09. imati razgovore sa Nikolićem čime bismo zatvorili ciklus razgovora predsjednika susjednih zemalja, jer sam sa Kolindom Grabar-Kitarović razgovarao prije nekih 15 dana”, istakao je Čović, podsjećajući na njegovu nedavnu posjetu Crnoj Gori i razgovor sa predsjednikom te zemlje Filipom Vujanovićem.

On je kazao kako je u ovom trenutku bitno održavati skladne odnose između tri susjedne zemlje i BiH. Naglasio je da je BiH osnova svih rješenja na Balkanu te je izrazio uvjerenje da je BiH mjesto gdje se može izuzetno dobro živjeti.

dragan-covic-pres2

“Nije cilj nešto dijeliti u BiH nego nešto olakšati kako bismo realizirali svoj europski put i riješili se ekonomsko-socijalnih problema. Vjerujem da ima smisla ulagati u energiju i davati doprinos u pravljenju izvrsnih dobrosusjedskih odnosa”, poručio je Čović.

Govoreći o susretu sa Nikolićem, Čović je kazao kako zasad osjeća obavezu sa da do tog susreta dođe.

“Predsjednik Nikolić je trebao doći u BiH. Znate da je to otkazano sedam-osam dana prije Srebrenice i mislim da smo time napravili diplomatski potez koji je pomalo i otvorio neka pitanja u suradnji. Shvatio sam da je nužda da što prije sjednemo, jer bojim se da događaji u Srebrenici, koliko god smo to mi svojom posjetom Beogradu i razgovorom sa Vućićem koliko-toliko amortizirali, dali mu neku drugu sliku, mislim da je neophodno razgovarati sa predsjednikom Srbije kako bi na neki način stvorili taj duh i međusobnog povjerenja i kolegijalnog odnosa, jer ja ne vidim drugog načina od stalne komunikacije, razgovora. Meni neće biti teško otići bilo gdje, iako smo otvorili te razgovore, mogu se desiti i u BiH i u Srbiji, sasvim je svejedno”, pojasnio je Čović.

Najavio je da će sredinom septembra u Sarajevo doći izaslanstvo Evropske unije sa kojim će biti riječi o prevazilaženju budžetskih i ostalih problema na različitim razinama vlasti u BiH.

Predsjedništvo BiH će na današnjoj sjednici, kako je kazao Čović, razgovarati i o sastavu i nastupu izaslanstva, koje će uime Predsjedništva putovati na Bečku konferenciju o Zapadnom Balkanu krajem augusta.

dragan-covic-pres1

Naglasio je da će on prisustvovati potpisivanju sporazuma između BiH i Crne Gore, a bit će održani sastanci sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom i visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

“Vjerujem da ćemo imati šta kazati, uz ovo što ćemo završiti u ovih narednih sedam dana, predstavnicima EU i pozvati ih da budu naši gosti ovdje sredinom devetog mjeseca kako bi, sukladno master planu koji je usvojilo Predsjedništvo na prošloj sjednici, mogli jednom dinamikom do kraja ove ili početkom sljedeće godine, doći u poziciju da apliciramo kada je u pitanju članstvo u EU”, istakao je Čović dodavši kako od vlasti BiH zavisi da li će to biti tako.

Predstojeće potpisivanje sporazuma o granici između BiH i Crne Gore, koje će se dogoditi na konferenciji u Beču, predsjedavajući Predsjedništva BiH ocijenio je preznačajnim.

“Cijenim preznačajnim da smo barem jednu od tri granice izdogovarali, da ćemo je ispotpisivati, ali naravno, ima tu sada procedura dalje, ratifikacija cijelog projekta, ali to je jedna posebna poruka. Volio bih da smo takav posao završili i sa Hrvatskom i sa Srbijom jer time bismo samo relaksirali odnose”, poručio je Čović.

Najavio je i odlazak bh. izaslanstva u Kinu početkom devetog ili krajem osmog mjeseca. Čović je najavio i odlazak u New York, krajem septembra, na zasjedanje Generalne skupštine UN-a.

Najavio je ida će se sutra u Mostaru sastati sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom rekavši kako se radi o redovnim sastancima koji se dešavaju u kontinuitetu.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović od 20. jula je zvanično preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom BiH i na toj funkciji će, shodno sistemu rotacije, ostati narednih osam mjeseci.