Čovjek koji je spasio život skakaču sa Starog mosta: Lebdio je bez svijesti

skok222222

Sve su popratili muk i strah na licima prisutnih, dok je zvuk pištaljke označio opasnost u momentu kad je Sergio Guzman iz Meksika skočio s platforme na Starom mostu tokom nedavnih Red Bullovih skokova.

Bio je to jasan signal za mostarske spasioce da je vrijeme za reakciju. Hrabro su na svojim plećima ponijeli ogromnu odgovornost, krenuli su niz brzake ledeno hladne Neretve u kojoj su proveli cijeli taj dan, te su intervencijom kao iz filmova spasili Guzmanov život.

Ključnu ulogu prilikom spašavanja imao je Goran Mitrić. Video je uz zahvalnost hrabrim spasiocima kasnije objavljen na stranicama Red Bull Cliff divinga.

– Nesporno je da smo Guzmanu spaili život, ali zar nismo zbog toga i bili tu? Za uspješnu akciju potrebno je više osoba, a ovog puta su svi dali svoj doprinos, kazao je ponosni Mitrić koji je u roku od osam sekundi s kolegama Guzmana s dna rijeke prebacio do obale.

– Pronašli smo ga na dubini od pet metara, lebdio je bez svijesti, dok ga je voda lagano nosila dalje. Uspjeli smo ga izvući za osam sekundi, na površini su mu otvoreni dišni putovi, pa je poslije jedne minute počeo disati. Nakon toga je i došao svijesti, propisno je “upakiran” na dasku i stavljen na čamac, te na koncu prebačen u Hitnu pomoć. Sve je trajalo manje od tri minute, opisuje Mitrić.

ISS je spasilačka služba nastala 2007. Baza je ovog puta bio ronilački i kajakaški klub Neretva kao i grupa avanturista koji su se dosad bavili ekstremnim sportovima. Veliki broj članova ISS-a pored ronjenja bavi se i skijanjem, alpinizmom, planinarenjem, kajakom, paraglidingom i snowbordingom. I prije postojanja ISS-a, kao ronioci članovi ISS-a često su dobijali pozive da intervenišu prilikom incidenata vezanih za vodu poput utapanja, potraga i osiguranja.

Za uspješnu ronilačku karijeru posebno je važna fizička pripremljenost, a još važnija, prema Goranovim riječima mentalna snaga.

– Ronjenje je opasan sport, čak i kad je rekreacija u pitanju. Zamislite kako je opasno raditi potrage i spašavanja zimi u Neretvi. Svaki put kada uđemo u vodu, niko nam ne garantuje da ćemo iz nje i izaći, rekao je na kraju.