Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posljednji put reprezentacija BiH zadnje kolo bez nade dočekala prije deceniju

624367_w2

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine posljednji put je jedne kvalifikacije u kojima se nije plasirala na veliko takmičenje ili u doigravanje dočekala prije deset godina.

Riječ je o kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj u kojoj su bh. tim s klupe predvodili Blaž Slišković i Fuad Muzurović.

Dvoje kvalifikacije koje smo odigrali prije pomenutih za Euro 2008 nisu nas odvele do baraža ili plasmana, ali jesmo do kraja bili u igri.

Posljednje kolo kvalifikacija za Euro u Portugalu 2004. donijelo je majstoricu s Danskom, dok je dvije godine kasniej bh. tim u posljednjem kolu protiv Srbije i Crne Gore igrao za baraž i ponovo nije uspio.

U kvalifikacijama za Euro 2008. pet kola prije kraja nakon bljeska i tri pobjede u nizu bili smo na željenoj poziciji, ali je kasnije sve krenulo po zlu.

Do kraja ciklusa bh. tim je doživio pet poraza, pa je posljednje kolo kao i ovog puta donijelo utakmicu za prestiž. Gostovali smo Turskoj i doživjeli minimalan poraz.

Prethodno su nas pobijedili Mađrska, Moldavija, Grčka i Norveška. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi ostvarili smo plasman u baraž, dvije godine kasnije također (remi u Parizu), dok smo 2013. pobjedom u Litvaniji ostvarili san i plasirali se na Mundijal u Brazilu.

Prije dvije godine smo u posljednjem kolu porazili Kipar kao gost i izborili baraž za Euro u Francuskoj. Ovog puta posljednje kolo i meč protiv Estonije dočekujemo bez ikakvih šansi da zaigramo na završnici, prvi put nakon deset godina.