Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

marinko čavara

Čovjek sa američke “crne liste” pisao Christianu Schmidtu

marinko cavara – pixsell

Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, inače čovjeka kojeg su Sjedinjene Američke Države stavile na “crnu listu, uputio je pismo Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu u kojem je naglasio da “sumnja u njegove nakane.

Kaže da je primio pismo koje je poslano i potpredsjednicima Federacije BiH, a vezano za problem izbora sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, te ističe da je to problem “koji nas sve skupa opterećuje.”

“Raduje me Vaša zainteresiranost za ovaj problem koji je uzrokovan političkim odnosima u Federaciji BiH, odnosno nepostojanjem političkog dogovora za funkcioniranje Federacije BiH.

Ne sumnjam u cilj Vaših nakana, te smatram da dijelimo zajedničku želju za iznalaženjem rješenja za ovaj kao i za ostale probleme, kojih je mnogo, te mi dopustite uputiti Vam nekoliko napomena.

Kao Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, iskazujem žaljenje načinom komunikacije i kvalifikacija koje se izriču prema instituciji Predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH. To se prvenstveno odnosi na činjenicu da su već unaprijed djela kvalificirana i krivnja utvrđena – bez našeg zajedničkog dijaloga koji bi pružio realne informacije o stanju u Federaciji i objektivnim razlozima navedenog problema.

Ipak, iskoristit ću ovu prigodu i u potpunosti odbaciti tvrdnju da smo napravili „propust“ i da „nismo imenovali suce Ustavnog suda Federacije BiH kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH“.

Poštovana Ekscelencijo, u Federaciji BiH ne postoji nešto što se naziva „ustavni i zakonski rok za imenovanje sudaca Ustavnog suda“, navodi osoba sa američke “crne liste”, koja na tu temu piše i sljedeće:

“Slažem se kako je imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH značajno i žurno pitanje za sve nas. Slažem se kako je potrebito žurno rješavanje ovog ključnog pitanja. Svi koji kao alibi koriste imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH za sve nezakonitosti u Federaciji BiH i BiH – neće imati daljnju mogućnost zloupotrebe političkog prostora, te ću sukladno Ustavu Federacije BiH, kako sam i naveo, imenovati četiri suca Ustavnog suda Federacije BiH i uputiti na daljnju proceduru u što kraćem vremenu ispred nas, te očekujem Vašu potporu“, stoji između ostalog u pismu Čavare.

U skladu s Izvršnom uredbom 14033, 6. juna Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Držva (SAD) na listu je uvrstio Marinka Čavaru uz sljedeće obrazloženje:

“Čavara je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018, Ohridski okvirni sporazum iz 2001, Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN 1244, Daytonski sporazum, Zaključke Konferencije Vijeća za provedbu mira održane u Londonu u decembru 1995, uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora ili Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ili, kada je riječ o bivšoj Jugoslaviji, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove”, navedeno je u saopćenju Ambasade.

Pored ovoga, Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.