Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CPRC: Protiv korupcije treba se boriti oduzimanjem imovine

cprc2

Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) iz Sarajeva realizira projekt pod nazivom “Jačanje lokalnih kapaciteta u Federaciji Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije i teških oblika kriminala putem oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom”, saopćeno je iz Centra, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Projekt se realizira u saradnji sa strukovnim udruženjima sudija i tužilaca u Federaciji BiH, Federalnom agencijom za upravljanje oduzetom imovinom, Centrom za edukaciju sudija i tužilaca FBiH i drugim nadležnim institucijama u Federaciji BiH.

Iz Centra objašnjavaju da se ključne aktivnosti na projektu odnose na edukaciju i obuke profesionalaca iz pravosudne zajednice, agencija za sprovođenje zakona u Federaciji BiH i drugih nadležnih subjekata iz Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom.

cprc 1

Projektom se naročito nastoje ojačati kapaciteti Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, prenosi Patria.

U periodu od 16. do 19. decembra 2015. na Jahorini je održana i prva obuka za praktičare koji postupaju u okviru postupka za oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom po odredbama novog Zakona.

Obuci je prisustvovalo 36 učesnika iz kantonalnih policija i tužilaštava, kantonalnih i općinskih sudova, Federalnog pravobranilaštva, Porezne uprave Federacije BiH, Agencije za bankarstvo Federacije BiH, Federalne finansijske policije, Komisije za vrijednosne papire, te Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Radi se o predstavnicima institucija koje imaju zakonsku obavezu postupanja u okviru postupka za otkrivanje, osiguranje, privremeno oduzimanje, oduzimanje, izvršenje i upravljanje sa imovinom pribavljenom izvršenjem krivičnih djela.
Iz tog razloga je i održana multidisciplinarna obuka profesionalaca koji trebaju zajednički i koordinirano raditi na provođenju ovog veoma važnog zakonskog propisa u domenu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala u našoj državi.

Iz CPRC-a tvrde da samo na takav način se može osigurati uspostava sveobuhvatnog i efikasnog sistema za oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom što je jedna od preporuka iz izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji za 2015. godinu.

Tokom naredne godine održat će se niz sličnih obuka u okviru ovoga projekta, kako bi se osiguralo da što veći broj praktičara u nadležnim institucijama u Federaciji BiH stekne nova znanja i iskustva u ovoj oblasti.

Projekat je finansijski podržan od Vlade Velike Britanije.