Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar vanjskih poslova

Crnadak: BiH ima jake argumente protiv lokacije Trgovska gora

Нови Град – Дрљача – Црнадак

Crnadak je danas, nakon sastanka sa načelnikom opštine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslavom Drljačom rekao da će u Beču biti poslata jasna poruka da se ne može dopustiti da se odlagalište napravi pored granice

Ministar inostranih poslova u Vijeću ministara Igor Crnadak izjavio je da će delegacija BiH u Beču na generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju iznijeti jake argumente koji će osporiti namjeru Hrvatske da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže na lokaciji Trgovska gora.

Crnadak je danas, nakon sastanka sa načelnikom opštine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslavom Drljačom rekao da će u Beču biti poslata jasna poruka da se ne može dopustiti da se odlagalište napravi pored granice.

“Mislim da imamo jake argumente i zahvalan sam što na ovom poslu rade svi nivoi vlasti. Mislim da je važno da se tako i nastavi”, rekao je on.

Crnadak kaže da se nastavlja borba da ne bude odlagališta na Trgovskoj gori i da je delegacija BiH koja će biti u Beču spremna.

“Imamo čvrste argumente iza kojih stoje brojne institucije u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na nivou BiH. Očekujem da se sve dobro završi”, rekao je on.

On je naveo da nema informacija da li će u međuvremenu biti održani i neki zajednički sastanci predstvnika BiH i Hrvatske u vazi sa ovim pitanjem.

“Iskoristili smo sve prilike ranije, od zajedničkih sjednica Vlade Hrvatske i Savjeta ministara te drugih bilaterarnih sastanaka da istaknemo da je ovaj problem jedno od najvažnijih pitanja”, kaže Crnadak.

On je rekao da će prije sastanka resornih ministara Hrvatske i Slovenije u vezi sa dogovorom o zajedničkom odlagalištu, svojim kolegama u Hrvatskoj i Sloveniji iznijeti stav koliko je ovo pitanje važno i koliko se žesto BiH protivi.

“Ohrabriću rješenje koje bi bilo u blizini postrejenja nuklearne elektrane `Krško` i koje bi isključilo lokaciju Trgovska gora”, kaže on.

Drljača je rekao da je sazrelo vrijeme za cjelovit front u osporavanju namjera Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže u kasarni Čerkezovac.

“Imamo po ovom pitanju odličnu saradnju sa opštinama u Republici Srpskoj, uspostavljamo saradnji u sa opštinama u Federaciji BiH, Unsko-sanskom kantonu a odnedavno sarađujemo i sa opštinama Dvor i Petrinja u Hrvatskoj. Bitno je da iskoristimo sve mehanizme da ne dođe do toga da Trgovska gora bude odlagalište”, naveo je on.

Drljača je istakao da treba iskoristiti sve mehanizme i ukoliko Hrvatska ne odustane od svoje namjere, pokrenuti sudski ili postupak međunarodne arbitraže što mora biti na nivou BiH”, istakao je Drljača.

On je ponovio da će u Novom Gradu/Bosanskom Novom 27. septembra biti održano protestno okupljanje na kojem se očekuje učešće građana u slivu rijeke Une kao i načelnici i gradonačelnici opština i gradova s obje strane rijeke Une.

“Potvrđeno je prisustvo ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić koja će tom prilikom uručiti zastave `Park prirode Una` predstavnicima opština na čijoj teritoriji je park”, naveo je Drljača.

Drljača je dodao da ukoliko Hrvatska realizuje svoje namjere, biće ugroženo oko 250.000 ljudi u ovom području, a tri četvrtine teritorije koja je ugrožena su u BiH.

Sastanak Crnatka i Drljače održan je u okviru priprema za sutrašnji odlazak delegacije BiH na generalnu konferenciju Međunarodne agenije za nuklearnu energiju tokom koje će biti skrenuta pažnja na najavu Hrvatske o skladištenju otpada iz Nukelarne elektrane Krško na samoj granici sa BiH, u blizini Novog Grada.

Crnadak je rekao da će se sutra sastati i sa Golićevom, te da će u Narodnoj skupštini Republike Srpske sutra biti održana konferencija za novinare.