Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: BiH trenutno nije izložena većem pritoku imigranata

crnadak

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak jučer je u Luksemburgu učestvovao na Konferenciji na visokom nivou o istočnomediteranskoj i zapadnobalkanskoj ruti.

Konferencijom ministara inostranih poslova i ministara unutrašnjih poslova, zaduženih za migracije i azil) zemalja članica EU, zemalja članica Šengenskog sporazuma, zapadnog Balkana te istočnog Mediterana predsjedavala je visoka predstavnica za vanjsku i bezbjedonosnu politiku EU Federika Mogerini i zamjenik premijera Luksemburga Žan Aselborn, koji je ujedno i ministar inostranih poslova i imigracija Luksemburga.

Crnadak je u obraćanju pozdravio održavanje Konferencije kao i napore koje sve zemlje koje su izložene većem pritoku pridošlica podnose obezbjeđujući njihove najosnovnije potrebe za hranom i osnovnim smještajem.

On je rekao da BiH trenutno nije izložena većem pritoku imigranata, ali da su za slučaj potrebe, s obzirom da se situacija može u svakom trenutku promijeniti, pripremljeni operativni planovi za akciju.

Deklaracijom, koja je dogovorena i usvojena na kraju rada Konferencije, predviđene su mjere na povećanju podrške Jordanu, Turskoj, i Libanu, kao zemljama koje su prve izložene povećanom dotoku imigranata, kao i glavnim tranzitnim zemljama. Naglašena je potreba za saradnjom u sprječavanju organizovanog kriminala na polju kriijumčarenja migranata i trgovine ljudima, ali i rad na otklanjanju problema koji su osnovni uzrok za iseljavanje te potreba za saradnju sa zemljama iz kojih vode porijeklo migranti.

Dogovoreno je da se revizija preduzetih mjera i njihove realizacije, na nivou viših funkcionera zemalja učesnica, izvrši početkom 2016. godine.

Ministar inostranih poslova BiH podržao je usvajanje Deklaracije uz nadu da će njeno provođenje dovesti do zajedničke akcije ne samo na osiguranju humanitarne pomoći, nego i da će voditi ka poboljšanju upravljanja granicama, te bolje policijske i pravosudne saradnje, saopćeno je iz MIP-a BiH.