Ministar vanjskih poslova

Crnadak: Članstvo BiH u EU je najvažniji spoljnopolitički prioritet

crnadak

Govoreći o situaciji u BiH, ministar Crnadak je istakao da je najvažnija tema formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak, izjavio je na panelu o Zapadnom Balkanu tokom strateškog foruma „Izvori (ne)stabilnosti“ koji se održava u Sloveniji, da je važno da se u narednom periodu što snažnije insistira na sprovođenju evropskih standarda i kriterija i što bržem sprovođenju reformi, kako bi se region u najkraćem roku pripremio za članstvo u Evropskoj uniji.

Četrnaesti bledski strateški forum ‘Izvori (ne)stabilnosti’ koji se održava na Bledu, počeo je 02. septembra i traje dva dana.

Tokom učestvovanja na panelu ‘Evropeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost’, Crnadak je naglasio je i da je u zemljama članicama potrebno stvoriti atmosferu da prostor Zapadnog Balkana treba da se integriše u EU mnogo ranije nego što se to spominje u zvaničnim dokumentima.

Govoreći o situaciji u BiH, ministar Crnadak je istakao da je najvažnija tema formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH.

On je upoznao učesnike Foruma da su političke stranke Savez nezavoisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) preuzele odgovornost za formiranje vlasti, da je nakon 10 mjeseci pregovaranja postignut sporazum i da se i on, ali i cjelokupna javnost nadaju da će sporazum biti sproveden u predviđenom roku, koji ističe 5. septembra.

Ministar je rekao da je najvažniji spoljnopolitički prioritet BiH da postane članica EU i da to treba da bude glavno strateško opredjeljenje i nove vlasti, bez obzira kada će biti formirana.

Ministar Crnadak je na marginama Foruma na Bledu održao i bilateralni sastanak s Matthew Palmerom, specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Država za Balkan. Tokom razgovora potvrđena je želja SAD da budu podrška BiH u sprovođenju reformi i nastavku evropskog puta.

Također, naglašeno je da je za SAD od velike važnosti da javnost u BiH u potpunosti razumije da ANP (Godišnji nacionalni plan) ne podrazumijeva članstvo, te da se u ovom trenutku uopšte ne raspravlja o članstvu u NATO-u, prenosi agencija Fena.