Crnadak: Dodik ne snosi nikakve posljedice za mafijaške prijetnje

crnadak dodik

Iako je prošlo mjesec i po dana otkako je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ponio prijavu policiji RS-a protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog upućenih prijetnji, još uvijek nema nikakvih reakcija ni Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a ni nadležnog tužilaštva.

Dodik je, 16.februara, na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci, koju je direktno prenosio RTRS, zaprijetio Crnatku da će mu se osvetiti, i da će on odlučiti kada će to da bude, zbog čega je šef bh. diplomatije slučaj 20. februara prijavio policiji RS-a.

To što do danas nije reagirala nijedna od nadležnih institucija Crnadak smatra jako lošom porukom.

-Mi se nismo borili za takvu RS u kojoj njen predsjednik može, poput nekog siledžije, javno, uz direktan prijenos na RTRS-u, da upućuje mafijaške prijetnje i da za to ne snosi nikakve posljedice – rekao je Crnadak u izjavi Feni.

Ako predsjednik RS-a, kako se pita, ima takav odnos prema njemu, kao predstavniku srpskog naroda u Vijeću ministara BiH, šta onda mogu očekivati „obični“ građani u RS-u?

-Nažalost, takvo ponašanje nas vodi u situaciju da postanemo ‘divlji zapad’ i nadam se da će ipak u narednom periodu doći do odogovarajuće reakcije nadležnih istitucija, dodao je Crnadak.

I pored pokaznog odnosa policije RS-a na prijetnje koje je dobio, Crnadak kaže da će u ponedjeljak prisustovati obilježavanju Dana policije RS-a, jer smatra da je većina ljudi u MUP-u RS-a poštena i čestita, a da su oni koji su je, kako navodi, posljednjih godina „instrumentalizirali i privatizirali, prolazni, jer policija pripada RS-u“.

-Zato ću i taj stav pokazati svojim učešćem na obilježavanju Dana policije RS-a, što je vrlo važan dan za nas, rekao je Crnadak.

Dodik je na pres-konferenciji, 16.februara, a povodom slučaja “Pavlović banka”, između ostalog, optužio ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka da je prilikom nedavnog boravka u SAD-u tražio da se protiv Dodika pokrene „široka i opsežna istraga i progon, koji bi onemogućio da on bilo šta radi”.

– To nije politički zahtjev. To je zahtjev koji smatram ličnim, a oprostiti neću. Kada ću i šta učiniti, to ću ja odlučiti, ali se držim jedne kineske poslovice da se „osveta servira hladna, a nikada vruća“, rekao je tada Dodik.