Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan Protokol o zapošljavanju državljana BiH u Srbiji

20160330_2_15018677_6770997_Web

U Sarajevu je danas potpisan Protokol o privremenom zapošljavanju državljanja Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji i državljana Srbije u Bosni i Hercegovini, koji je zasnovan na Sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Protokol, kojim će se zaokružiti proces institucionalnog uređivanja zapošljavanja državljana BiH u Srbiji te državljana Srbije u BiH, potpisali su direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Srbije Zoran Martinović, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o proceduri dobijanja dozvole za rad, Bandić je istakao da inicijativu pokreće poslodavac kod nadležnog nosioca države zaposlenja na obrascu koji je propisan zakonom, nakon čega će se u skladu sa zakonima države zaposlenja izdati i dozvola za rad.

“Protokol ne predviđa broj dozvola već samo saradnju između nadležnih institucija, Službe i Agencije za zapošljavanje, a zasniva se na sporazumu prethodno potpisanog ugovora. Ugovor se zaključuje na neodređeno vrijeme. Postupak izbora radnika započinje na inicijativu zainteresovanog poslodavca koji će nadležnom nosiocu države zaposljenja uputiti zahtjev na obrascu koji će biti sastavni dio ovog sporazuma”, objasnio je Bandić.

Kako je kazao, izbor kandidata se vrši na dva načina, zakazivanjem intervjua ili izborom prijave prijavljenih kandidata. Zainteresovani kandidati trebaju dostaviti CV, ovjerenu fotokopiju pasoša i ovjerenu fotokopiju diplome, ondosno dokaz o stručnoj kvalifikaciji.

Sporazum je definisao i vođenje evidencije države zaposlenja i od države porijekla o osobama koje će biti zaposlene u državi zaposlenja čime će se, istaknuto je, unaprijediti saradnja i poboljšati razmjena informacija između nadležnih institucija.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Srbije Zoran Martinović je izrazio zadovoljstvo zbog finaliziranja procesa koji je započet 2012. godine potpisivanjem sporazuma između dvije države, istakavši da ovaj protokol treba na institucionalni način urediti zapošljavanje državljana zemalja potpisnica u drugoj državi kako bi sve te procese doveli u legalne tokove.

“Cilj je da imamo podatke o tome ko se zapošljava, kod kog poslodavca, da obezbedimo one uslove koje obezbeđujemo za sopstvene državljane kako ne bi svi oni koji dolaze iz druge države ugovornice imali nepovoljniji tretman u odnosu na domaće državljane”, kazao je Martinović.

Napomenuvši da je u Srbiji prošle godine za državljane BiH izdato oko 205 radnih dozvola, dok u prvom kvartalu ove godine 68, Martinović je kazao da Srbiji radna dozvola i njena dužina zavisi prvenstveno od dužine boravišne dozvole, koju izdaje MUP te zemlje.

Martinović je istakao da je BiH jedina zemlja sa kojom Srbija ima “ovako uređen sistem, što se tiče zemalja regiona”, i izrazio nadu da će sporazume poput ovog u budućnosti potpisati i sa drugim zemljama regiona i šire.

Što se tiče BiH ona je zaključila sporazume sa Slovenijom, Njemačkom i Hrvatskom, samo za sezonsko zapošljavanje. Bandić je istakao da je potpisan i sporazum sa Katarom koji još uvijek nije ratifikovalo zakonodavno tijelo te zemlje, ali da se očekuje da će u ubrzo i taj sporazum stupiti na snagu.