Nezavisni odbor PSBiH: SIPA nije uticala na slobodu novinarstva

BiH

SIPA u Avazu

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici, nakon prikupljenjih materijala, glasao o inicijativi za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, koju je dostavio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ali ona nije dobila potrebnu većinu.

Zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija je nakon sjednice izajvio novinarima da su tri glasa bila „za“, tri „protiv“, a dva člana su bila suzdržana.

Podsjetio je da za donošenje odluke treba biti sedam glasova „za“, dodajući da je visok kvorum propisan Zakonom o nezavisnim nadzornim tijelima policijske strukture BiH.

– Danas će biti upućen taj zaključak resornom ministarstvu – kazao je Obralija.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je ovu inicijativu dostavio Nezavisnom odboru u augustu prošle godine, nakon dešavanja u Potočarima 11. jula i napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

U svezi s pritužbom kompanije „Avaz roto – press“, koja se odnosi na ulazak pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prostorije redakcije dnevnog lista „Dnevni avaz“ zaključeno je da SIPA, s obzirom na to da u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti odgovara za zakonitost, svrsishodnost i sigurnost izvršenja operativnih radnji, ima i potpunu samostalnost u procjenjivanju na koji način i upotrebom kojih sredstava će te ciljeve ostvariti, što važi i u predmetnom slučaju.

Također, zaključeno i to da se analizom činjenica, na koje je ukazano u dostavljenom izvješću SIPA i dostavljenoj pritužbi „Avaz roto – pressa“, može zaključiti da nije bilo nesrazmjere u korištenju ljudskih i tehničkih sredstava, niti je na bilo koji način izvršen uticaj na novinarske slobode izražavanja u toj medijskoj kući.

Na kraju, zaključeno i to da je samo prikazivanje u javnosti pripadnika specijalne jedinice SIPA sa dugim cijevima u službenim prostorijama dnevnog lista „Dnevni avaz“ moglo u javnosti nepotrebno stvoriti utisak pritiska na slobodu medija, a u suštini se ne radi o takvoj situaciji, o čemu treba voditi računa u budućnosti.

Odbor je obavio raspravu i o negativnom mišljenju Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH u svezi sa Izvješćem o radu Neovisnog odbora za 2015. godinu i Planom rada za 2016. godinu.

Nakon obavljene rasprave, usvojen je zaključak koji će biti dostavljen Kolegiju Zastupničkog doma PSBiH, a u kojem se navodi da, uz puno uvažavanje i poštovanje funkcije zastupnika i izaslanika – članova Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH, Neovisni odbor kao neovisno tijelo policijske strukture BiH smatra da je neusvajanje, odnosno davanje negativnog mišljenja o Izvješću o radu Neovisnog odbora za 2015. godinu i o Planu rada za 2016. godinu, neopravdano i ne doprinosi stvaranju ukupnog pozitivnog ambijenta za neovisnu poziciju ovog parlamentarnog tijela u obavljanju zakonom propisanih funkcija.