BiH

Crnadak i Palmer u Dubrovniku: Snažna podrška BiH

01/09/2018

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 1. septembra 2018. godine u Dubrovniku, na marginama Dubrovnik Foruma, sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom.

Tokom sastanka, ministar Crnadak i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Palmer razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu. Palmer je potvrdio snažnu podršku SAD-a Dejtonskom sporazumu, kao i procesu evropskih integracija i nastavku reformi u BiH.

Tokom razgovora, Palmer je poručio da SAD žele što snažniji razvoj ekonomije i demokratije u BiH, na bazi Ustava BiH i unutrašnjeg dogovora tri naroda i dva entiteta. U dijelu razgovora o odnosima Republike Srpske i SAD-a, Palmer je poručio da Vašington uvažava Republiku Srpsku i njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH, te da teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj nisu tačne.

Ministar Crnadak je istakao da članstvo u Evropskoj uniji i regionalna saradnja ostaju spoljnopolitički prioriteti BiH, ali da je razvoj odnosa sa SAD-om za BiH podjednako važan. “Kao predstavnik Republike Srpske u Savjetu ministara BiH smatram da Republika Srpska može biti potpuno mirna sa ovakvim stavovima američke administracije na čelu sa predsjednikom Donaldom Trumpom. Za mene je veoma važno da odnosi Republike Srpske i SAD-a budu otvoreni i prijateljski i da Republika Srpska, kao dio BiH, bude važan faktor trajnog mira i dugoročne stabilosti u regionu”, naglasio je ministar Crnadak tokom sastanka.

Na sastanku je bilo riječi i o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, kao i o drugim temama koje se odnose na region.

Ovo je prvi susret ministra sa Palmerom otkad je imenovan na funkciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a, na kojoj je naslijedio Hoyta Briana Yeea.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.