Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: Kosovo stavljamo u redovni vizni režim

BiH

crnadak igor nova

Neće biti priznavanja Kosova ni ukidanja viza u narednoj godini, ali planiramo da sa Kosovom uspostavimo redovni vizni režim, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“Ono što hoćemo i planiramo da uradimo jeste da se vizni režim sa Kosovom, koji je dosta rigidan i podrazumijeva da svaku vizu lično potpisuje ministar inostranih poslova, te da se za vizu može aplicirati samo na tri mjesta, promjenimo i da obradu viznih zahtjeva građana Kosova stavimo u klasičan vizni režim i klasičnu viznu obradu”, rekao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine istakao je kako će se “i dalje viza građanima Kosova izdavati na posebnom papiru”.

“Mi ne priznajemo ni dokumenta Kosova, ali u skladu sa zaključcima Bečke konferencije i ovaj novi način će biti doprinos našem lakšem kretanju ljudi u regionu”, ocijenio je Crnadak.

Istakao je da se do sada viza za građane Kosova izdavala u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u Skoplju, Tirani i Podgorici.

“Gledat ćemo da se novim pravilom otvori mogućnost da se i na više mjesta predaju zahtjevi za vize, a obrada će biti klasična konzularna, bez potrebe da o svakom zahtjevu odlučuje ministar inostranih poslova”, naglasio je Crnadak.

Istovremen,o ministar vanjskih poslova BiH najavio je kako bi građani Bosne i Hercegovine osim sa pasošem uskoro u Makedoniju mogli i samo sa ličnim kartama.

“Po posljednjim informacijama koje ja imam to je u završnoj fazi. Nakon što se sa ličnom kartom Bosne i Hercegovine može u Srbiju, Crnu Goru, a odnedavno i Albaniju sa Makedonijom bi zaokružili dio regiona u okviru kojeg bi se moglo kretati sa ličnim kartama”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Građani Bosne i Hercegovine samo sa ličnim kartama mogli su ranije putovati i u Hrvatsku, ali je nakon 1. jula 2013. godine odnosno ulaska Hrvatske u Evropsku uniju ta mogućnost suspendovana. Od tada se u Hrvatsku može ući samo sa pasošem Bosne i Hercegovine.