Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: Mir i stabilnost u regiji iskoristiti za ekonomsku ekspanziju

crnadak dubrovnik forum

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, učestvovao je danas na ministarskom dijelu Dubrovnik Foruma 2017 zajedno s najvišim zvaničnicima regije, predstavnicima Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Anadolu Agency (AA).

Crnadak je govorio na panelu posvećenom ekonomskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi i u mediteranskoj regiji.

Crnadak je naglasio da mir i stabilnost u regiji moraju biti iskorišteni za ekonomsku ekspanziju, kako bi se ljudima osigurale, ne samo reforme na papiru nego istinsko poboljšanje u svakodnevnom životu – manja nezaposlenost, veće plate i penzije, te sigurnija budućnost za sljedeće generacije, navode iz MIP-a BiH.

On je istakao da je u BiH u posljednje vrijeme pojačan problem odlaska mladih ljudi, koji napuštaju ove prostore najviše zbog ekonomskog beznađa, izgubljenog povjerenja u institucije i nedostatka vjere u bolje sutra.

Pozvao je zemlje jugoistočne Europe i mediteranskog područja na snažniju saradnju i jaču podršku mladim ljudima u rješavanju njihovih problema, te razvoju poslovnog duha, jer sve više mladih ljudi pokušava ostvariti karijeru isključivo u javnoj upravi i administraciji, što, po Crnadku također usporava razvoj.

U sklopu ministarskog segmenta učesnicima Dubrovnik Foruma 2017 obratili su se i Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Makedonije, Carmelo Abela, ministar vanjskih poslova i promocije trgovine Malte, kao i Aleksey Yurievich Meshkov, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije i Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a.