Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak na Dubrovnik forumu: Želimo što manje tenzija u regionu

BiH

crnadak

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH nakon ministarskog panela na Dubrovnik forumu kazao je da je tokom panela naglasio želju BiH da u regionu jugoistočne Evrope bude što manje tenzija, a što više međusobne saradnje i razumijevanja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Imali smo korektnu raspravu gdje su razmatrani odnosi ne samo u našoj regiji, nego i generalno o raznim globalnim izazovima koji su u toku. Za mene je bilo važno da ponovim nekoliko stavova BiH, a to je članstvo u Evropskoj uniji da idemo snažno ka tome, da snažno živimo evropsku ideju uprkos izazovima sa kojima se susreće unija. Također, sam istakao da želimo u trouglu Srbija – Hrvatska – BiH da vidimo što manje tenzija, a mnogo više međusobnog razumijevanja i uvažavanja, jer to je stub prosperiteta i stabilnosti u cijeloj regiji. Naš cilj je da u regionu upravo jednim snažnim zajedničkim radom nastavimo razvijati dobre odnose. Mislim da ovi regionalni sastanci imaju smisla, jer se održava kontinuitet u razgovorima i dijalogu“, kazao je Crnadak.

O trenutno visokim tenzijama koje vladaju na relaciji Beograd – Zagreb bh. ministar kaže da BiH teško može pomoći kako bi se strasti smirile, ali da je važno da se to desi.

“Bez obzira što postoje različiti pogledi na ovu noviju istoriju, nastalu raspadom Jugoslavije, da pod jedan ne bi smjeli da se igramo sa onim što je opšte prihvaćena istorija iz Drugog svjetskog rata, a da bi pored toga bilo veoma važno da narodi koji žive u Srbiji, Hrvatskoj i BiH imaju zajednički pogled ka budućnosti“, jasan je Crnadak.

Nakon ministarskog panela Crnadak je iskoristio boravak na Dubrovnik forumu i održao bilateralni sastanak sa mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom.

“Ovo je kao redovan sastanak koji imamo na marginama raznih događaja. Imamo vrlo dobre bilateralne odnose. U posljednjih godinu dana kolega Szijjarto je bio u Sarajevu i ja u Budimpešti. U fokusu današnjih razgovora biće septembarsko zasjedanje Vijeća za spoljne poslove i Vijeća za opšte poslove u Briselu kada očekujemo definitivno i zvanično prihvatanje naše aplikacije za članstvo“, završio je Crnadak.

Prije ministarskog panela sastao se Hoyt Yeeom, predstavnikom State Departmenta i razgovarao o situaciji u BiH i regionu. Yee je Crnatku ponovio da Sjedinjene Američke Države nastavljaju da budu vrlo snažan partner BiH i da je podržavaju na njenom putu evropskih integracija.