Prošlo je 26 godina od rudarske nesreće u jami Dobrnja-Jug (FOTO)

rudarska nesreca dobrnja (4)

Povodom 26. godišnjice najveće rudarske nesreće u bivšoj Jugoslaviji, danas je u jami Dobrnja-Jug, u Mramoru kod Tuzle održana komemoracija u znak sjećanja na 180 poginulih rudara.

Te noći, 26. augusta 1990. godine, poginula je najmlađa smjena komorata rudnika Kreka, čija je prosječna starosna dob bila 27 godina.

˝Moj sin Vehid poginuo je u 26. godini života, a ja sam ove godine prvi put smogla snage da dođem na ovo mjesto. Prve godine svi su nas posjećivali, a sada niko osim roditelja i efendije ne obilazi ni mezarje˝, izjavila je 82-godišnja Muniba Malkić, majka poginulog rudara.

rudarska nesreca dobrnja (5)

82-godišnja Muniba Malkić, majka poginulog rudara

Smajil Imamović jedini je preživio tragediju, a teško povrijeđen, danima je ne znajući ništa o sudbini svojih kolega, ležao u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Peti dan je saznao da je od cijele treće smjene samo on ostao živ, te da je izgubio 180 prijatelja i radnih kolega.

rudarska nesreca dobrnja (1)

˝Ta je tragedija moja doživotna trauma i 26. august za Krekine rudare trebao bi biti neradni dan. Mislim, a i neke analize su to utvrdile, da je uzrok stradanja zapaljenje ugljene prašine˝, smatra Imamović.

Smajil Imamović

Smajil Imamović

Damir Brašnjić, predsjednik Sindikata Rudnika Mramor čiji je otac poginuo u ovoj rudarskoj nesreći, izjavio je da su porodice u potpunosti ispoštovane od strane rudnika

˝Odmah nakon nesreće osnovan je fond pod nazivom ´26. august´ i stipendirana su sva djeca koja su se školovala, a kasnije su primljena u radni odnos u rudniku. Stalno ponavljamo da se najveća pažnja mora obraćati na sigurnost, koja ne smije biti ugrožena, a sve ostalo je manje bitno˝, naglasio je Brašnjić.

rudarska nesreca dobrnja (2)

Ovaj je datum, smatra Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH, podsjećanje na to koliko je zanimanje rudara opasno.

rudarska nesreca dobrnja (3)

˝Izvučena je pouka da se rudarski posao mora humanizirati, a nabavka novih mehaniziranih čela unaprijedit će rad u bosanskim rudnicima. U narednih šest mjeseci radit će se i na unapređenju opće lične i kolektivne zaštite na radu. U rudnike koncerna uloženo je 168 miliona KM, mada nije ulagano spram veličine i strateške važnosti rudnika. Moram priznati da je i Kreka tu nešto lošije prošla, iako je zenički rudnik u najlošijoj situaciji. Isto tako, pošteno je istaknuti da nije bilo ranijih ulaganja, proizvodnja bi prestala˝, izjavio je Jašarević, dodajući da je osim povećanja proizvodnje, cilj rudnika da što prije izmire obaveze i smanje dugovanja, te da snize cijenu uglja.