Metalci u FBiH dobili granski kolektivni ugovor na godinu dana

BiH

metalska industrija

Predstavnici Sindikata metalaca FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH potpisali su danas u Sarajevu Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u FBiH koji će važiti godinu dana.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez izjavio je da pregovori koji su prethodili potpisivanju nisu bili nimalo jednostavni, te istakao da su tim kolektivnim ugovorom mnoga radnička prava utvrđena povoljnije nego u Zakonu o radu i Opštem kolektivnom ugovoru.

Dodao je da se ugovor odnosi na oko 20.000 radnika u metalskoj industriji u Federaciji BiH.

Mirsad Peštalić, predstavnik pregovaračkog tima Udruženja poslodavaca – Grupacije poslodavaca za oblast proizvodnje i prerade metala, rekao je da je postojeći kolektivni ugovor ovim usklađen s novim Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom čime je modernizirano radno zakonodavstvo u BiH.

Upitan šta je promijenjeno u odnosu na prethodni granski kolektivni ugovor, Peštalić je naveo da se oni razlikuje po pitanju plaćanja minulog rada, prekovremenog rada, rada vikendom i noćnog rada.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović ističe da se na ovom primjeru vidi na kojem je nivou socijalni dijalog u BiH, te dodao da želi da uskoro budu potpisani i kolektivni ugovori u ostalim granama.

Nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u FBiH (granskog kolektivnog ugovora) slijedi potpisivanje tzv. “kućnih” kolektivnih ugovora za svaku pojedinu kompaniju iz te oblasti.