Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak na konferenciji IAEA ponovo će ukazati na problem Trgovske gore

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH: Kosovo zasad ne mo

Generalna konferencija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju bit će održana od 16 do 20. septembra u Beču

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predvodit će delegaciju BiH na 53. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), kako bi ponovo nakon četiri godine, u najvišem međunarodnom tijelu za nuklearnu energiju, pod okriljem Ujedinjenih nacija bila skrenuta pažnja na problem odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Generalna konferencija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju bit će održana od 16 do 20. septembra u Beču.

Crnadak je na Generalnoj konferenciji IAEA 2015. godine ukazao na problem vezan za Trgovsku goru, što je ušlo u evidenciju te organizacije, poslije čega su uslijedile intenzivne aktivnosti institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i lokalnih zajednica u borbi protiv najave Republike Hrvatske da će radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško biti skladišten na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, blizu Novog Grada. Prema procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina hiljada ljudi u devet opština u slivu rijeke Une.

Crnadak i delegacija BiH ponovo će skrenuti pažnju na taj problem kako bi Republika Hrvatska odustala od skladištenja otpada na granici s BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.