Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srezali proizvodnju

Cijene nafte na svjetskom tržištu drastično skočile nakon napada u Saudijskoj Arabiji

saudijska-arabija

Saudijska Arabija smanjila je proizvodnju za 5,7 miliona barela na dan, što je gotovo polovina njene cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše nivoe u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 miliona barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skočila 13 posto, na 68,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 15 posto, na 60,90 dolara.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran. Zbog toga su porasle geopolitičke tenzije u toj naftom bogatoj regiji, a ojačala su i strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte.

The Wall Street Journal i američka mreža CNN pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 miliona barela na dan, što je gotovo polovina njene cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje. Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 miliona barela nafte, a izvozi oko 7 miliona barela.

“Vijest o napadima dronovima na saudijsko naftno postrojenje odjeknut će na svjetskim tržištima ove sedmice”, kaže Ray Atrrill, strateg u National Australia Bank.

Trump odobrio korištenje naftnih rezervi i poručuje: Okidač je spreman!

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u nedjelju da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi nakon napada na saudijsko naftno postojenje koje je prepolovilo proizvodnju nafte u toj zemlji te je poručio da je SAD spreman za odgovor na taj napad.

“S obzirom na to da bi napad u Saudijskoj Arabiji mogao imati uticaj na cijene nafte odobrio sam korištenje nafte iz strateških naftnih rezervi, ako bude potrebno, u količini koja je će odrediti i koja je dovoljna da osigura dobru opskrbu tržišta”, napisao je Trump na Twitteru.

“Poručio sam i svim nadležnim agencijama da ubrzaju davanje dozvola svim naftovodima koji ih trenutno traže na području Teksasa i drugih američkih saveznih država”.