“INFORADARU” POTVRĐENO

Crnadak ostavio minus u MVP-u od najmanje milion, upitno isplaćivanje plata

crnadak-mvp

Biće veoma upitno izvršenje budžeta na rashodima za plate i naknade. Procjene izvršenja budžeta u prvom kvartalu tekuće godine govore da, uprkos smanjenja rashoda na operativni minimum, vjerovatno će nedostajati sredstava za realizaciju budžeta, potvrdili iz MVP-a BiH

Neizvjesno je kako će i na koji način u ovoj godini biti isplaćivane plate i naknade za 509 uposlenika Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH, jer je zbog primanja novih ljudi, odnosno upućivanja konzularnih radnika u diplomatsko-konzularna predstavništva tokom 2018. i 2019. godine, napravljen debalans pa će u bužetu nedostajati između 946.000 i čak 1,88 miliona KM!

Informacija je Inforadaru potvrđena iz MVP-a BiH, odakle objašnjavaju da je problem nastao zbog značajnog povećanja broja zaposlenih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH, gdje su ljudi mimo ranijeg plana upućivani iz sjedišta bh. diplomatije.

“Prilikom izrade Odluke za 2018. godinu i planiranja sredstava u budžetu ministarstva na stavci plate i naknade, broj zaposlenih u sjedištu iznosio je 244, a u DKP mreži 246, što je bilo realno planiranje u okvirima odluka iz prethodnih godina. Zaključno sa 31. decembrom 2019., taj broj iznosio 277 uposlenih, dok je broj u sjedištu 232 uposlena. Narušavanje ovog odnosa, odnosno višegodišnjeg balansa uposlenika u sjedištu MVP i DKP-e mreži, uticalo je i na rashode na stavci budžeta koji se odnose na plate i naknade uposlenih, jer su primanja za rad u DKP mreži znatno viša nego primanja uposlenih u sjedištu”, pojašnjavaju iz MVP-a BiH.

Shodno tome, Ministarstvo je radilo finansijske projekcije na osnovu uticaja neracionalnog narušavanja odnosa broja uposlenih u sjedištu i DKP mreži, a svaka je ukazivale su na manjak u izvršenju budžetskih stavki na platama i naknadama.

Tako bi, oprema procjenama, visina nedostajućih sredstava mogla da bude ili oko 1,88 miliona KM, ili oko 947.000 KM, u zavisnosti od toga da li bi se planirana sredstva obračunavala po osnovici za plate iz 2020. godine (koja još nije zvanično usvojena), ili osnovice iz 2018., koja je primjenjivana do samog kraja 2019. godine.

“Na rad u DKP mreži tokom zadnja dva mjeseca mandata ministra Igora Crnadka upućenena su četiri službenika, čime je ukupan broj dosegao 51 uposlenika, odnosno diplomata i službenika upućenih u DKP mrežu te godine, što je iznad uobičajenog prosjeka na godišnjem nivou iz prethodnih godina“, ističu iz MVP BiH.

Podsjećamo, budžet institucija BiH za 2020. godinu još nije usvojen, pa tako i odluka o osnovicama za obračun plata i naknada u DKP BiH iz 2019. godine još nije objavljena u Službenom glasniku BiH. Tako i Ministarstvo, za sada, i dalje primjenjuje Odluku o osnovicama iz 2018. godine.

“Samim tim, biće veoma upitno izvršenje budžeta na rashodima za plate i naknade. Procjene izvršenja budžeta u prvom kvartalu tekuće godine govore da, uprkos smanjenja rashoda na operativni minimum, vjerovatno će nedostajati sredstava za realizaciju budžeta te će MVP biti prinuđeno na radikalnije mjere, poput mogućeg smanjenja visine osnovice za obračun plata u DKP mreži, ili preduzimanja nekih drugih rješenja u odnosu na izraženi problem”, najavljuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Bivši šef diplomatije Igor Crnadak, koji je ostavio ovakvo stanje iza sebe, odnosno svojim odlukama o neplanskom upućivanju uposlenika iz sjedišta u DKP-e direktno uticao na probijanje budžeta, u izjavi za naš portal ističe “kako nisu tačke procjene da je povećanjem broja zaposlenih u MVP u pitanje dovedeno izvršenje budžeta na stavci plate i naknade“.

„Prema pravilniku MVP-a, ukupan broj zaposlenih je 520 i taj broj nikada nije dostignut. Samo je u jednom trenutku taj broj najviše iznosio 499. Shodno tome, ni budžet nije mogao biti probijen”, kazao je kratko Crnadak te zaključio da nema drugi komentar.