Bivši ministar vanjskih poslova

Crnadak pozdravio pomoć SAD-a i EU u izmjeni izbornog zakonodavstva

176. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije održana zbog nedolaska 8 ministara
03.10.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 176. sjednica Vijeca ministara Bosne i Hercegovine nije odrzana zbog ne dolaska 6 ministara. Na sjednici su trebali biti razmatrani materijali Ministarstva sigurnosti koji se odnose na stanje u oblasti migracija u BiH. Igor Crnadak Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Komentirajući za Fenu dolazak izaslanika State Departmenta zaduženog za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthewa Palmera, Crnadak je kazao da to pokazuje da SAD sada najozbiljnije ima namjeru da se dođe do izbornih promjena

Bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak pozitivnim je ocijenio pomoć koju Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pružaju BiH u smislu prijeko potrebnih izmjena izbornog zakonodavstva.

Komentirajući za Fenu dolazak izaslanika State Departmenta zaduženog za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthewa Palmera, Crnadak je kazao da to pokazuje da SAD sada najozbiljnije ima namjeru da se dođe do izbornih promjena.

– Ovo je prvi put da State Department imenuje posebnog izaslanika specijalno za izmjene Izbornog zakona BiH. Republika Srpska nema razloga za strah jer je najavljeno da će se američka administracija držati Dejtonskog mirovnog sporazuma i njime uspostavljene ustavne strukture – dodaje Crnadak.

On napominje da je to za Republiku Srpsku sasvim dovoljno zbog čega pozdravlja najavu Palmera da se implementiraju preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) odnosno OSCE-a u smislu veće transparentnosti i poštenijih izbora.

– To znači da se zaustave izborne pljačke kojima smo svjedočili na prethodnim izbornim ciklusima i da se zaustave prijetnje, ucjene i pritisci kojima su birači, posebno u RS-u, bili izloženi – pojašnjava nadalje Crnadak.

Očekuje da će do izmjena Izbornog zakona BiH doći i to prije za oktobar naredne godine planiranih općih izbora.

Crnadak kaže da SAD ne želi diktirati izmjene Izbornog zakona, nego će to više biti politička podrška da bi se došlo do dogovora unutar BiH.

Palmer, koji bi danas trebao doputovati u BiH i u narednih nekoliko dana susresti se bh. dužnosnciima, nešto slično kazao je ranije, a to je da je “na političarima iz Bosne i Hercegovine odgovornost na postizanju kompromisa i donošenju teških odluka”.

Istaknuo je da Sjedinjene Američke Države smatraju da se u Bosni i Hercegovini treba implementirati reforma izbornog zakona koja će osigurati veću transparentnost i odgovornost.