Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak se susreo s Tillersonom: Saradnja s Washingtonom prioritet BiH

crnadak – tillerson

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, na početku sastanka ministara vanjskih poslova Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a, sastao se s Rexom Tillersonom, novim državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država i poručio da saradnja s Washingtonom ostaje jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva vanjskih poslova kažu da je Crnadak izrazio očekivanje da će se podrška SAD-a BiH nastaviti i u narednom periodu.

Tokom zatvorenog dijela konferencije i radnog ručka koji je organizovao državni sekretar Tillerson, na kojem su učestvovali samo šefovi izaslanstava zemalja članica Globalne koalicije, ministar Crnadak je razgovarao s Johnom Heffernom, pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Danom Coatsom, direktorom Nacionalne obavještajne službe SAD-a.

Po završetku sastanka Globalne koalicije, Crnadak se sastao i sa Hoytom Yeeom, zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Tokom razgovora ministar vanjskih poslova BiH s brojnim zvaničnicima u sklopu svoje prve posjete Washingtonu nakon inauguracije Donalda Trumpa, novog predsjednika SAD-a, pored opredjeljenja BiH za nastavak intenzivne saradnje dvije zemlje, posebno je istakao potrebu očuvanja Daytonskog mirovnog sporazuma i efikasnog provođenja reformi na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Posjeta ministra Crnatka Washingtonu završava se danas odvojenim sastancima s visokim zvaničnicima Ministarstva obrane i Nacionalnog vijeća za sigurnost SAD-a.